Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Vlada ove godine neće mijenjati Izborni zakon

Naslovnica 15. 1. 2019.
15.01.2019.
u 00:00

Most je predložio izmjene s manje zastupnika i više preferencijalnih glasova, a GLAS mješoviti izborni model

Vlada u ovoj godini ne planira napraviti nijednu krupnu, kamoli suštinsku, izmjenu u izbornom zakonodavstvu, osim uvesti preferencijalni glas i na lokalne izbore iako se pokazalo da aktualna izborna pravila zahtijevaju prilične promjene. Proizlazi to iz Vladina plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu u kojem, osim izmjena Zakona o lokalnim izborima, nema nijednog drugog zahvata u izborne zakone.

Prioritet pravila referenduma

Ministarstvu uprave, prema tom planu, prioritet je novi Zakon o referendumu koji će Vlada donijeti do kraja ožujka i kojim će se regulirati prikupljanje i provjera potpisa za referendumske inicijative. Ne čudi da je Vladi prioritet baš taj zakon jer je pritisnuta referendumskim zahtjevima, ali čudi da pred parlamentarne izbore 2020. godine propušta priliku urediti izborna pravila. Štoviše, promjene izbornog sustava aktualna su tema koja se s referendumskih inicijativa prelila i na oporbene političke stranke koje u saborsku proceduru upućuju svoje prijedloge promjena.

I ministar uprave Lovro Kuščević proljetos je baš na okruglom stolu Večernjeg lista bio najavio da će Vlada do idućih parlamentarnih izbora urediti izborne jedinice, što zahtijeva i Ustavni sud jer u nekima broj birača bitno odstupa od dopuštenih pet posto pa saborski mandat ne vrijedi jednak broj glasova u svakoj jedinici, ali i uvesti više preferencijalnih glasova na parlamentarne izbore. Sudeći prema sadašnjem planu zakonskih aktivnosti, i na izbore 2020. godine ići ćemo po postojećim, neustavnim izbornim jedinicama.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

>> Za otplatu duga može i stari auto skuplji od 10.000 kuna

>> Tko pali aute u Zagrebu?

>> Vitamini: Istina i mitovi

>> Boja, čipka i koža glavni trendovi u muškoj modi

Ključne riječi

Komentara 9

GO
goran2hr
23:57 14.01.2019.

Dobro, ne dirajte onda ni zakon o referendumu (ne zabranjujte ih).

MU
Muzakus
23:09 14.01.2019.

Imamo Hrvatsku, nemojmo je izgubiti promjenom izbornog zakona. HDZ/HNS/SDSS/SDP

BI
Biouskoli91
02:24 15.01.2019.

Zar je netko ocekivao nesto drukcije?! #vjerodostojno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije