Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupničko pitanje

Vlada odgovorila Dončiću odlučuje li HDZ o zapošljavanju u državnoj upravi

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
23.03.2018.
u 13:53

SDP-ov zastupnik to je pitanje postavio na posljednjem "aktualcu" Hrvatskoga sabora pa, nezadovoljan usmenim odgovorom premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, tražio pisani odgovor Banskih dvora

Niti u jednoj fazi natječajnog postupka prijema u državnu službu ne utvrđuje se stranačka pripadnost, a rang-lista kandidata utvrđuje se isključivo temeljem njihovih kompetencija, odnosno rezultata ostvarenih na testiranju i u intervjuu, odgovorila je Vlada na zastupničko pitanje SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića odlučuje li središnjica HDZ-a, odnosno županijske organizacije stranke na terenu, o tome tko će biti zaposlen u državnoj upravi.

SDP-ov zastupnik to je pitanje postavio na posljednjem "aktualcu" Hrvatskoga sabora pa, nezadovoljan usmenim odgovorom premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, tražio pisani odgovor Banskih dvora.

U odgovoru Dončiću, poslanom sa sjednice Vlade u četvrtak, stoji da se provjera znanja, sposobnosti i vještina kandidata bitnih za obavljanje poslova radnog mjesta te rezultata u dosadašnjem radu utvrđuje obavezno putem testiranja i razgovora (intervjua) komisije s kandidatima.

Testiranje se provodi u dvije faze, a kandidat koji ne zadovolji u prvoj fazi ne može pristupiti daljnjem tijeku postupka te se na intervju poziva deset kandidata koji su postigli najbolje rezultate.

Nakon provedenog intervjua, navodi Vlada u odgovoru, komisija utvrđuje rang-listu kandidata prema ukupnom broju bodova ostvarenih na testiranju i intervjuu te dostavlja čelniku tijela izvješće o provedenom postupku.

Ne utvrđuje se stranačka pripadnost kandidata

"Dakle, niti u jednoj fazi natječajnog postupka ne utvrđuje se stranačka pripadnost kandidata, dok se rang-lista istih utvrđuje isključivo temeljem njihovih kompetencija, odnosno rezultata ostvarenih na testiranju i intervjuu. Čelnik tijela donosi odluku o prijmu u državnu službu isključivo na temelju tako utvrđenih rezultata", stoji u odgovoru Banskih dvora.

Osim toga, svi kandidati prijavljeni na javni natječaj imaju pravo uvida u dokumentaciju koja se odnosi na javni natječaj (dokumentaciju o ispunjavanju formalnih uvjeta svih kandidata, testove, zapisnik intervjua, rang listu kandidata), osim rezultata psihološke procjene koja se odnosi na druge kandidate.

Vlada podsjeća da je za prošlu godinu bilo planirano zapošljavanje ukupno 2026 službenika na neodređeno vrijeme, od čega 1300 službenika s radnim iskustvom i 726 vježbenika, u što su uključena i radna mjesta u sustavu kontrole i korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI).

Budući da je od 2009. godine kontinuirano na snazi zabrana novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave i stručnim službama i uredima Vlade, značajno je smanjen priljev novih službenika u odnosu na broj otišlih (klauzula 2 za 1, odnosno mogućnost zapošljavanja jednog službenika kada dva izađu iz državne službe), dodaje Vlada.

Stoga je, navodi se, radi efikasnijeg povlačenja sredstava iz fondova EU, izmjenama Zakona o državnim službenicima propisan brži i jednostavniji postupak zapošljavanja službenika na poslove upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova.

Tijela na koja se odluka odnosi zadužena su zaposliti 676 službenika isključivo na poslovima u strukturi ESI fondova, a pritom se 85 posto sredstava za plaće tih službenika osigurava iz sredstava Europske unije.

Komentara 6

MA
MatijaGubecGS
19:45 23.03.2018.

HD, nemoj gatibo, isti si ko i oni. U zagorskoj županiji (bolnice, vodovod....) nema zapošljavanja bez tvog blagoslova). I samo gomilaš kadrove. Isti isti.

Avatar Celzijus
Celzijus
14:09 23.03.2018.

Pravi se javil. Provjeri druže Pajdaš-Lončić kak se zapošljava tam gdi su tvoji na vlasti, navrati malo u Koprivnicu i u tvrtke u vlasništvu grada, pitaj jel ima koji rukovodeći kadar a da nije vaš. Pitaj.

PA
Pazin
14:41 23.03.2018.

svatko tko je pokušao povući ikakav novac iz EU projekata zna da ni 2000 službenika nam neće pomoći, koliko su nesposobni. Zapošljavaju poslušnike koji pišu natječaje po nalogu vrha, zato i povlačimo 15 % iz EU za razliku od 95 % kao SLO, POLJ i sl. a ovih jadnih 15% je i uspijeh naprama onog što je prolazilo za vrijeme SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije