Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Vlada odgodila ovršni zakon za šest mjeseci jer kasni s digitalizacijom sustava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.11.2019.
u 20:09

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao je kako je u listopadu ove godine bilo 243.655 blokiranih, a u ožujku 2018. godine 325.254, odnosno sada ih je 81.599 manje

Vlada je danas usvojila nacrt konačnog prijedloga Ovršnog zakona, a najveća je novost da se primjena zakona s 1. siječnja odgađa na 1. srpnja iduće godine zbog “velikog digitalnog zahvata u sustavu” jer digitalizacija treba omogućiti brži i jeftiniji ovršni postupak. Tako je prolongiranje zakona objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a moglo bi se zaključiti da Vlada kasni s digitalizacijom.

U konačnom prijedlogu zakona Vlada ovršni postupak vraća na sud i on se pokreće na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem. Kako bi se rasteretili sudovi, zadržavaju se javni bilježnici i Fina kao povjerenici suda, obrazložio je Bošnjaković. Poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće biti tijela u postupku koja provode ovrhu. Bošnjaković je kao najveću vrijednost novog zakona istaknuo jeftiniji postupak jer više neće, primjerice, biti troška sastava prijedloga za ovrhu. Umjesto toga zakonom će biti propisan obrazac i minimalna naknada za taj obrazac, a postupak ovrhe pokretat će se elektroničkim putem na tom propisanom obrascu. Predlaže se i centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem Fine koja ovrhu provodi pod nadzorom suda.

– Brzinu nam jamči digitalizacija jer će spis biti potpuno digitaliziran, s propisanim obrascima. Troškovi se smanjuju jer se brišu odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka, potvrda o ovršnosti izdavala bi se automatizmom pa više ne bi bilo troška njezina izdavanja, a naknada za određivanje i provedbu ovrhe na temelju vjerodostojne isprave fiksirat će se Vladinom uredbom i iznosit će najviše 350 kuna – rekao je ministar Bošnjaković.

Napomenuo je kako božićnice, uskrsnice ni topli obrok neće podlijegati ovrsi niti će se ovrhe jedine nekretnine, odnosno deložacije, smjeti provoditi zimi, odnosno od 1. studenog do 1. travnja. Ovrha jedine nekretnine neće se dopuštati, odnosno bit će dopuštati samo ako je dužnik založio svoju nekretninu.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao je kako je u listopadu ove godine bilo 243.655 blokiranih, a u ožujku 2018. godine 325.254, odnosno sada ih je 81.599 manje.

– To je veliko smanjenje, iznos blokade u ožujku 2018. kod Fine je iznosio 43,37 milijarde kuna, a danas je 17,1 milijardu kuna. Dakle, to je očit korak naprijed u korist sugrađana koji su imali ovu vrstu problema – rekao je premijer Plenković.

Vlada je danas utvrdila i godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca za 2020. i ona iznosi 78.470 radnika. Kvota se odnosi na novo zapošljavanje stranaca, sezonski rad, premještaj osoba unutar društva te provedbu strateških investicijskih projekata.

Ključne riječi

Komentara 3

IP
iphone8
11:38 23.11.2019.

Bolje prolongirati i napraviti sustav koji će biti funkcionalan, a ne žuriti da se što prije zgotovi i na kraju kukati kako sistem nije učinkovit!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:55 22.11.2019.

kako ste eoxmatrixu dopustili da provodi ovrhe kupljenih dugova mimo fine i očevidnika vjerovnika preko mirovinskog osiguranja i kako to da se nitko od teleoperatera ni banaka nije žalio ... ministarstvo financija pere ruke i prebacuje odgovornost na ministarstvo pravosuđa koje bahato ne daje odgovore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije