Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi stižu u svibnju

Vlada predstavila nacionalni program reformi: Glavni cilj je jačanje konkurentnosti gospodarstva

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Ivan Halar
18.04.2019.
u 11:30

Naši restauratori mogu pomoći Francuzima, imaju mnogo iskustva u obnovi spomenika kulture nakon Domovinskog rata, kazao je premijer te dodao i kako čelnik najvećeg kineskog brodogradilišta u svibnju dolazi u Hrvatsku.

Nacionalni program reformi na 120-ak stranica detaljno razrađuje postignuti napredak Hrvatske u provedbi preporuka Vijeća EU, reformske prioritete i mjere ekonomske politike, kao i mjere za postizanje ciljeva strategije Europa 2020. 

O programu reformi na sjednici Vlade govorio je i premijer Andrej Plenković koji se pak na samom početku sjednice osvrnuo na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame. 

- Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo nažalost imali stjecajem okolnosti, a to je zbog velikih materijalnih šteta koje su tijekom Domovinskog rata pogodile brojne spomenike kulture i mnoge sakralne objekte, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava - rekao je Plenković. 

- Ukoliko francuske vlasti izraze privolu da damo takvu vrstu potpore, ponudit ćemo ekspertizu naših stručnjaka - istaknuo je i zaključio kako se na taj način šalje "snažna poruka solidarnosti i prijateljstva u vezi katedrale koja je simbol Francuske, Europe i kršćanstva u zapadnoj Europi".

 

Premijer se zahvalio ministru Kujundžiću, ministrici Žalac i gradonačelniku Bandiću zbog suradnje i potpisanog sporazuma za projekt Nacionalne dječje bolnice.

- Osigurali smo 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz našeg operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ovim projektom želimo dugoročno riješiti pitanje dječje bolnice - naglasio je Plenković.

Nakon toga najavio je kako će početkom svibnja u Hrvatsku doći predstavnici najvećeg kineskog brodogradilišta.

- Riječ je o predsjedniku uprave China Shipbuilding Industry Corporationa. Vidjet ćemo kakvi su njihovi dojmovi i što mogu učiniti za brodogradilišta - dodao je.

Nacionalni program reformi

Glavni cilj Nacionalnog programa reformi (NPR) je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5 posto, istaknuo je Plenković.

NPR-om su po njegovim riječima utvrđena tri glavna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, koji se ostvaruju provedbom 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljenih u 100 aktivnosti.

Vlada - sjednica
1/7

Ti prioriteti su unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava.

Uz jačanje konkurentnosti, Plenković je "ključnim nacionalnim prioritetom" označio demografsku obnovu.

Govoreći o programu konvergencije RH za razdoblje od 2019. do 2022. godine, premijer je rekao je kako bi gospodarski rast u 2019. trebao biti 2,5 posto. 

- To je zdravi rast i nije temeljen na zaduženju i povećanju duga, nego obrnuto - manje zaduženja i duga, a zdravi i kontinuirani rast - rekao je Plenković.

Kako je rekao, preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. godini višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta.

- To pokazuje kontinuitet odgovorne fiskalne politike. Naravno da nije bilo krize u brodogradilištima naš bi suficit bio veći - rekao je Plenković.

Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

Komentara 35

TH
than
11:51 18.04.2019.

Da mi je samo jedna kuna za svaki puta kada su nam političari (lijevi i desni) prodavali istu priču o reformama i jačanju konkurentnosti gospodarstva. Ali idu neki izbori. Jedino su još laži ostale.

Avatar hihi
hihi
11:49 18.04.2019.

plan reformi ahahah pa ovo je sprdnja naroda kao ono sa "vjerodostojno"

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:44 18.04.2019.

Pokazatelji sve bolji, mrzitelji sve više uplakani !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije