Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Milanović: Za oprost duga i 'novi početak' priliku dobilo 12,5 tisuća građana

milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
11.02.2015.
u 10:37

Prema prijedlogu Ministarstva financija, proširuje se i precizira definicija porezne tajne tako da se u nju uključuju podaci koji se razmjenjuju

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na program oprosta dugova i istaknuo kako su sporazum potpisali svi istarski gradovi.

 – Na ovome se vidi humanost svake vlasti. Do sada je 12,5 tisuća dobilo priliku za oprost duga. Ovo nije recept za gospodarski rast, već za novi početak. Ovo je ono što Vlada može i zanimljivo je vidjeti pozitivni odgovor lokalnih vlasti – kazao je premijer. 

Raspravljalo se i o prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona (OPZ) te potporama za male poduzetnike.

Prema prijedlogu Ministarstva financija, proširuje se i precizira definicija porezne tajne tako da se u nju uključuju podaci koji se razmjenjuju, ne samo temeljem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nego i putem drugih međunarodnih ugovora i razmjena.

Predlaže se i uvođenje dužnosti banaka da na poseban zahtjev Ministarstvu financija, dostave podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih osoba (pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja i građana), osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga, i u drugim rokovima, osim onih koji su već propisani OPZ-om.

Obvezujuća mišljenja

 – Bitno je naglasiti da ove izmjene idu u korist poduzetnicima. Porezna uprava će davati obvezujuća mišljenja koje se više neće moći mijenjati tijekom transakcija, omogućava se i sklapanje reprograma te nagodbe. Porezna će detaljnije pratiti rokove plaćanja, a nudi se i mogućnost ispravka porezne prijave čime će se smanjiti upravni postupci. Također, poduzetnici će s Poreznom komunicirati elektroničkim putem – kazao je ministar Boris Lalovac i dodao kako će se obvezujućim mišljenjima povećati predvidljivost postupanja.

Milanović je dodao kako ljudi moraju znati što ih čeka u određenim transakcijama.

 – Mnogi se poduzetnici žale i treba donijeti što transparentnija pravila. Potrebna je što veća preciznost i kontrola da kod većih predmeta sudjeluje više osoba iz Porezne uprave. Tu odgovornost treba prenijeti na kolegije, gdje je god moguće tako da iza velikih odluka stoji više ljudi, kao što je to slučaj i u Vladi – kazao je premijer.

Pred Vladom su i odluke o odluka prihvaćanju kreditnog programa Mikrokreditiranje prvi korak u poduzetništvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije kao i Programa poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva. 

Najmanja kamata na tržištu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako je riječ o mikrokreditima za pomoć start-upovima i novim tvrtkama.

 – To su krediti od 10-120 tisuća kuna, kamata je najniža na tržištu te iznosi 0,99% uz poček do 6 mjeseci te rok otplate do 5 godina – kazao je Maras.

Nakon iznošenja prijedloga odluke o utvrđivanju interesa  za izgradnju Regionalnog športsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak Milanović je kazao kako je preko vikenda bio na skijalištu Čelimbaša te da je potencijal zimskog turizma velik.

 – Čini mi se da bi Hrvatske šume odricanjem od pojedinih parcela omogućile da od skijanja u mjestu od 1000 ljudi živi barem 100  ljudi. Ovako ćemo se svi diviti ljepotama naših šuma dva tjedna u godini, a mogli bismo uživati dva mjeseca – kazao je premijer. 

Odlučeno je i kako će Hrvatska pružiti humanitarnu pomoć Albaniji koju su zadesile velike poplave i to sa 50.000 eura u novcu te dekama, šatorima i ostalom pomoći u vrijednosti od 50.000 eura 

>> 40 Hrvata u banku u Švicarskoj od poreznika sklonilo 33,2 milijuna $

Komentara 25

TH
than
10:42 11.02.2015.

Znaci poanta je da onaj tko placa i nije bas najpametniji. Pogotovo umirovljenici. Umjesto sto su placali komunalije mogli su lijepo uzeti neki novi smartphone. Preprodati ga. Staviti u dzep par tisuca kuna, a racun za komunalije i telekomunikacije bi mu platila drzava, odnosno ostali porezni obveznici. Sto je netko napisao, neka se objavi taj spisak da vidimo kome je trebalo oprostiti, a kome nije.

Avatar Jorge
Jorge
10:17 11.02.2015.

Očekujemo da Vlada objavi popis građana kojima je oprošten dug!

HE
helf
13:08 11.02.2015.

Bombaško kupovanje izbora, kao da je koga briga za sirotinju,ma dajte molim vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije