Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER PLENKOVIĆ

'I nas zovu roditelji i pitaju što ćemo – dokle neće naša djeca ići u školu'

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
Autori: Hina, Ivan Halar
22.11.2019.
u 09:57

'Novi Ovršni zakon stupa na snagu tek 1. srpnja zbog velikog digitalnog zahvata'

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na kolonu sjećanja u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara na početku sjednice te zahvalio svim članovima Vlade koji su bili u Vukovaru i Škabrnji.  

– Nastavit ćemo, kao i do sada tijekom cijelog mandata, pomagati gradu heroju – naglasio je premijer.

 

Kazao je i kako je nova vijest da su izdane obveznice – zbog dospijeća obveznica 29. studenoga u iznosu od 11 milijardi kuna.

– Ova sredstva uspjeli smo refinancirati po najpovoljnijim uvjetima zaduživanja u povijesti. Zadužili smo se na domaćem tržištu kapitala po povoljnim uvjetima u iznosu od 3,5 milijardi kuna do 2024. te 7,5 milijardi kuna do 2034. godine. Prinos je 0,34%, a kamatna stopa 0,25%. To je puno povoljnije nego prije. Implicirana ušteda na kamatama na godišnjoj razini iznosi 340 milijuna kuna. To govori da smo fiskalno konsolidirali državu i proračun te trošimo onoliko koliko imamo. I stoga se možemo zaduživati po bitno povoljnijim uvjetima – naglasio je Plenković.

To je, kako je ocijenio, "istinsko postignuće" Vlade i rekao da će to osjetiti i gospodarstvenici. Aranžeri su novoga izdanja, kako je izvijestio, Erste, Privredna, Raiffeisen i Zagrebačka banka.

Ujedno je čestitao dobitnicima nagrade Zlatna kuna koju dodjeljuje HGK.  

Potom je govorio o novom Ovršnom zakonu podsjetivši na prethodno donesene zakone vezane za tu problematiku.

– U ožujku 2018. bilo je 325.254 blokiranih, a u listopadu ove godine 243.655. To je značajno smanjenje, a važno je imati na umu da je iznos blokade u ožujku 2018. kod Fine bio 43,37 milijardi kuna, a danas je 17,1 milijardu kuna. Dakle, očit korak naprijed u korist sugrađana koji su imali ovu vrstu problema – kazao je premijer te dodao:

– Novim Ovršnim zakonom smanjuju se troškovi postupka te od 1. studenoga do 1. travnja neće biti deložacija bez obzira na okolnosti. Ovo je četvrti korak u nastojanjima da pomognemo blokiranima kojih je manje, i to više od 80.000 u odnosu na ožujak 2018.

Vlada - sjednica
1/12

 

Ujedno, proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe te se dodaju božićnica, uskrsnica, regres i ostale novčane prigodne nagrade za rezultate rada (do porezno priznatog odbitka), a novina je u drugom čitanju zakona da je od ovrhe izuzet i topli obrok.

Ovrha neće biti moguća nad jedinom nekretninom, a uvodi se i pravilo da je od ovrhe izuzet određeni dio svakog primanja, bez obzira je li riječ o plaći ili nekom drugom primanju, čime se širi krug osoba kojima će dio primanja biti zaštićen od ovrhe (obrtnici, slobodna zanimanja).

Zakon bi stupio na snagu 1. srpnja iduće godine. Prvotni je prijedlog bio 1. siječnja, ali je do odgode došlo zbog toga što je riječ o velikom digitalnom zahvatu u sustav, pojasnio je ministar Dražen Bošnjaković.

Neizbježna tema bili su i pregovori sa sindikatima državnih i javnih službi oko povećanja plaća. Plenković je ponovno pozvao predstavnike obrazovnih sindikata u štrajku na razgovore jer moraju još malo "odrazgovarati" i pronaći rješenje, dodavši da i Vlada dobiva upite roditelja dokle djeca neće ići u školu.

– Želimo nastaviti razgovarati, tražiti rješenja, najbitnije je da većina javnosti shvati da je ovo Vlada u kojoj će u četiri godine mandata temeljem Temeljnog kolektivnog ugovora plaće porasti za 18,3 posto – kazao je te rekao da poštuju mirni prosvjed koji su sindikati jučer održali pred Banskim dvorima, ponovivši da je ovo Vlada koja je išla ususret pravima radnika, povećanju plaća i mirovina.

– Malo smo i odgovorni što su se povećale plaće u našem mandatu za 11,49 posto, što ćemo danas na Vladi nakon pregovora sa sindikatima državnih službi potvrditi kao dogovor – dodao je.

– Svjesni smo da naši partneri i pregovarači s druge strane stola imaju dugo pamćenje, da njihova perspektiva nije samo razgovor s aktualnom vladom. U cijelom mandatu rješavamo popriličan broj kostura iz ormara, ispravljamo raznorazne praznine i nepravde i trudimo se to učiniti što je bolje moguće. Nastojat ćemo popraviti što možemo, kazao je Plenković pozvavši sindikate na nastavak razgovora.

– Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još malo tu odrazgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da nije rješenje to da djeca ne idu u školu – naglasio je.

Ustvrdio je da štrajk prema Vladi koja podiže plaće za 18 posto "samo zbog pitanja optike o koeficijentu, za koji ne kažemo da nije nepravedan i nelogičan" – ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizu školskoga sustava, da se dovode u pitanje nadoknade, praznici i kalendar državne mature.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Moramo svi pokazati stupanj odgovornosti, to je glavna poruka. Ovo nije pitanje emocija, ovo je pitanje racija, argument o reformi koja zahtijeva dosta ulaganja. Mi hoćemo razgovarati, razgovaramo stalno – istaknuo je premijer.

– U školu se mora ići, zato škola i postoji. Vladi koja povećava plaće nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To racionalno nije korektno, politički nije korektno. Razgovor da, no činjenica da djeca ne idu u školu – ne – istaknuo je Plenković

Ocijenio je kako je Vlada bila uviđavna s obzirom na to da je štrajk do 15. studenoga plaćen, ali po njegovu uvjerenju "ovo što se radi od utorka  nepotrebno je i nekorektno".

– I nas zovu roditelji i pitaju što ćemo – dokle neće naša djeca ići u školu – kazao je.

Tvrdi i da pojedini akteri koriste prosvjed da ga ispolitiziraju protiv Vlade u predizborno vrijeme. 

– Nitko ovdje nije naivan ni politički od jučer da ne razumije B plan, koji je zapravo A plan cijelo vrijeme. I to svi moraju znati i oni koji misle da se to ne vidi, da se nije na neki način prozrelo – rekao je.

Komentara 44

IP
iphone8
10:24 22.11.2019.

Jedno veliko bravo za ministra Marića koji nam je ovo omogućio! Sjetite se samo bivših ministara financija i sve će vam bit kristalno jasno...

Avatar sharif.wood
sharif.wood
10:40 22.11.2019.

molim sutra placenu anketu /clanak......kradzeu popularnost raste !!!..... tako se opravdava poskupljenje plina, struje, vode i telekomunikacija......I 2020. udarit ce nas po džepu: Cijene ce rasti više nego dosad U nadolazecoj 2020. godini ceka nas prosjecni porast cijena (inflacija) od 3,69 posto. Na hranu cemo trošiti više nego dosad. Osim toga, cekaju nas i skuplji stanovi te usporen rast gospoodarstva..........Ajmo sad zajednicari svi u glas, "Maric je najbolji ministar svih vremena, hdz je najbolja stranka svih vremena......

TM
trade_mark
12:24 22.11.2019.

znaš kaj, andrej... veliš da nemaš love za učitelje. daj onda ukini dve-tri niškoristi županije pa da vidiš kak bude bilo love u proračunu. kreni s onom požeškom od kud ti je mali aladrović došao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije