Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Unatoč pritiscima'

Grčić: Vlada neće odustati od monetizacije autocesta

Branko Grčić u Međimurskoj županiji
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
12.10.2014.
u 14:14

"HDZ je sam predložio model monetizacije dok je bio na vlasti, a sad se tome protivi iako im je jako dobro poznato da ćemo bez 3 milijarde eura teško zaustaviti daljnji rast javnog duga", kazao je Grčić.

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Washingtonu su boravili na glavnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i  Svjetske banke. Ministar Lalovac je za HRT izjavio da se u SAD ovaj puta nisu došli zadužiti.

Ključna poruka jest da bez ozbiljnih reformi nećemo izići iz recesije koja nas muči već pet godina zbog čega je krajnji trenutak za reforme kako ne bi patili i idućih pet godina. - Patimo se šest godina sa recesijom, sa troškovima na rashodovnoj strani, mi ukoliko ne krenemo u reforme patit ćemo se još narednih pet godina - rekao je Lalovac i dodao da ćemo prije izaći iz recesije ukoliko prije krenemo u reforme. - To je poruka i mojim kolegama i svakoj budućoj Vlade. Da li se želimo ovako mrcvariti u sljedećem razdoblju ili ćemo nešto poduzeti vrlo ozbiljno u narednih godinu dana - jasno je poručio Lalovac.

Neće odustati od glavnih reformi

"Mirovine u Hrvatskoj su premale i dok je vlada lijevog centra na vlasti, mirovine neće doći u pitanje. To smo rekli i MMF-u. Kad govorimo o racionalizaciji sustava plaća, tu će biti promjena. Ali to ne znači linearno rezanje, toga nema. Nego pojedinačna obrada svakog ministra da vidi koliko se može uštedjeti", rekao je ministar Lalovac.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je kako unatoč pritiscima iz oporbe vlada neće odustati od glavnih reformi. Kao primjer naveo je monetizaciju autocesta. Kaže kako je to upravo bio prijedlog HDZ-a dok je bio na vlasti, a danas mu se protivi usprkos tome što je svjestan da se to mora učiniti.

"Nećemo odustati čak ni uz otpor opozicije. Postoji negativan stav prema reformama. Jedan od primjera je i monetizacija autocesta. HDZ je sam predložio model monetizacije dok je bio na vlasti, a sad se tome protivi iako im je jako dobro poznato da ćemo bez 3 milijarde eura teško zaustaviti daljnji rast javnog duga, ali i platiti kamate. Potrebno je više odgovornosti sa svih strana pa i od opozicije", rekao je Grčić. 

Dodao je i kako nas nakon dobrih rezultata na tržištu euroobveznica očekuju nova zaduživanjaPoručio je da na ovom putovanju nisu pregovarali o uvjetima te nisu zaključili dogovor o novom zaduživanju. - Bila je ovo priprema za ono što slijedi vjerojatno iduće godine - kazao je Grčić.

>> Amerikanci će Poreznoj upravi pomoći u borbi protiv utaje poreza

Komentara 45

MK
marcel.kocan
15:22 12.10.2014.

Nećemo ni mi odustat od toga da vas "monetiziramo" u remetinec...

DU
Deleted user
15:00 12.10.2014.

Srbine, nećeš prodati HRVATSKE autoceste, nećeš, nikada!

LA
larala
15:22 12.10.2014.

grcicu a, tko je vlada da ima veca prava nad autocestama od naroda....ajd, se covjece malo spusti na zemlju, previše ste se svi vi umislili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije