Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Vlada mijenja pravila: Svi donatori referenduma bit će javni

Naslovnica
Foto: VL
09.05.2018.
u 00:04

Planira se i jedan preferencijski glas na lokalnim izborima.

Imperij uzvraća udarac, tako bi se mogle sažeti promjene referendumskih pravila i izbornog zakonodavstva koje planira Vlada, slučajno ili ne, nakon što su inicijativu za referendumom o izmjeni izbornih pravila pokrenule desne udruge okupljene oko Željke Markić.

Ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio nam je da će Vlada do konca rujna u saborsku proceduru poslati izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe u sklopu kojih će se urediti i pitanje referenduma. Iako nam je Kuščević rekao da radna skupina radi na tim izmjenama, neslužbeno doznajemo da se planira uvođenje obveze objave donacija za (narodni) referendum, odnosno financiranje referenduma morat će biti apsolutno javno i transparentno, kao što je obveza i u slučaju političkih stranaka.

Osim toga, prema izmjenama zakona, uvela bi se i prijava osobe odgovorne za organizaciju referenduma. U Ministarstvu uprave, dodao je Kuščević, razmišlja se i o objedinjavanju četiriju izbornih zakona (o parlamentarnim, lokalnim, predsjedničkim i euroizborima) u jedinstveni izborni zakon.

Razmatra se i uvođenje jednog preferencijskog glasa na lokalnim izborima, kao što je to na parlamentarnima. Ali i uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja u dijaspori kako bi se biračima izvan granica RH olakšao pristup glasanju, za što će biti nužne promjene Ustava.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Osumnjičeni fratar iz Splita mogao bi se izvuči zbog zastare

>>Bura u SDP-u: Zastupnici traže smjenu šefa kluba Arsena Bauka

>>Uberova vozila morat će imati oznaku taxi

>>Rasprodaje se Rockefellerova zbirka teška milijardu dolara

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Apsalar
Apsalar
22:39 08.05.2018.

Može. Hoćemo i JAVNO NAVEDENE DONATORE svih udruga na području RH.

Avatar 123456
123456
23:05 08.05.2018.

hoće li se objaviti i donatori raznih pederskih, babskih i inih antidržavnih, hrvatofobnif udruga financiranih od strane soroša, srbije i ostalih petokolonaških i špijunskih organizacija?

JU
juma
22:49 08.05.2018.

U Svicarskoj je za referendum o zakonskim promjenama potrebno 50 tisuca potpisa u roku od 100 dana. Broj stanovnika je dvostruko veci nego u Hrvatskoj. Znaci to je kao kada bi kod nas bilo potrebno 25 tisuca potpisa u 100 dana. Kod nas je potrebno 400 tisuca potpisa u roku 15 dana. Usporedite malo frapantnu razliku u tim brojkama i razinu povjerenja i odgovornosti koje jedna i druga drzava daju svojim gradjanima. Zato mi vec skoro 30 godina tapkamo u mjestu, a Svicarska je najrazvijenija europska drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije