Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽNJAN JE SPLITSKI

Vlada koncesiju za Žnjan dodijelila Splitu, Puljak i oporba sretni: Evo što niče na poznatoj plaži

PIXSELL
11.11.2021.
u 15:59

Na Žnjanu je predviđena šetnica, niz ugostiteljskih objekata, ukopana garaža s igralištem na krovu, park te niz sportskih sadržaja: cage ball s tri nogometna terena u kavezu, odbojka na pijesku, teretana na otvorenom, dječje igralište s labirintom, skate park te prostor amfiteatra s polivalentnom pozornicom.

Žnjan je splitski! Odlučila je to Vlada Republike Hrvatske koja je koncesiju na pomorskom dobru na rok od 40 godina u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u uvali Žnjan dodijelila trgovačkom društvu Žnjan d.o.o.

"Zahvaljujemo Vladi na odluci o koncesiji. Nadamo se da neće biti žalbi i da će ova odluka uskoro postati pravovaljana kako bismo što prije mogli započeti s realizacijom ovog za Split iznimno važnog projekta", izjavio je nakon Vladine odluke splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan, u svibnju ove godine donijelo je nalaz i mišljenje prema kojem ponuda trgovačkog društva Žnjan d.o.o. jedina ispunjava sve propisane natječajne uvjete, temeljem čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Vladi RH predložilo donošenje Odluke o dodjeli koncesije, koja je u četvrtak i usvojena.

Površina koja se daje u koncesiju ukupno iznosi 218 322 metra kvadratna. Visina ponuđenog iznosa stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi 5 kuna po metru kvadratnom godišnje, odnosno oko 1,1 milijun godišnje. Stalni dio će se nakon 10. godine povećavati za pola kune svakih pet godina. Bilo je zanimljivo na sjednici Vlade.

Nakon izlaganja resornog ministra Davora Butkovića, koji je istaknuo kako će se ovom odlukom povećati priljevi u državni i lokalni proračun, poboljšati ponuda turistima i lokalnom stanovništvu i potaknuti zapošljavanje, predsjednik Vlade Andrej Plenković pitao ga je je li bilo nekih usporavanja kod ove odluke. Naime, Puljak ih je u više navrata prozvao za odugovlačenje.

"Ne. Nakon što su pristigle ponude, Povjerenstvo je radilo na ocjenjivanju svih ponuda. Dokumentacija je sveobuhvatna i ima tu dosta posla. Nakon toga smo krenuli u postupak traženja mišljenja ostalih ministarstava i onda to proslijedili prema Vladi. To je tek prošli tjedan došlo na Vladu. Od trenutka kada je ušlo u zgradu Vlade do sada prošlo je ne više od 10 dana", rekao je Butković.

"To onda znači da je ovo u biti postignuće bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, jer je ovo sve Split pripremio prije izbora u svibnju. Da i to javnost zna, s obzirom na sva ova gunđala", naglasio je Plenković i poručio kako je cijela Vlada za Split.

Ivica Puljak premijerovo isticanje zasluga njegovog prethodnika nije htio komentirati.

"Još jednom pozivam premijera Plenkovića da posjeti Split kako bismo mu predstavili projekt Žnjana, ali i druge važne projekte", opet ga je pozvao.

I Andro Krstulović Opara također je reagirao na veliku vijest za Split, projektu kojim je započeo svoj četverogodišnji mandat i ostavio ga za realizaciju Puljku. Odmah na početku mandata uklonio ih je 30-ak bespravnih ugostiteljskih objekata na Žnjanu (nekima od njih Grad je čak plaćao struju), proveo anketu o željama Splićana što žele na ovom prostoru te pripremio projekt za prijavu na natječaj za koncesiju.

On je smatrao potrebnim zahvaliti se pokojnom arhitektu Vjeki Ivaniševiću, koji je vodio stručni žiri za Žnjan, paralelno se boreći sa zloćudnom bolesti.

"Znao je da mu je to zadnji posao ali nije da gušta. Tija je izgorit. Dan prije nego li je otišao u bolnicu donio je prijedlog za DPU Žnjana kojeg je pogledao, vidio mjesto gdje smo predvidjeli premještanje papinog križa u sredini žnjanskog platoa i potvrdio svoju sreću zaklapanjem kapaka. Bio je miran i zadovoljan. Eto, danas kada smo došli do točke kad će veliki posao za naš Grad doći do zadnje stube teškog i mukotrpnog puta, želim se sjetiti tog velikog čovika, koji je ugrožavajući svoje zdravlje radio kao predsjednik žirija za Žnjan, stišćući zube i vedrinom, optimizmom i nadom pokazao što je splitoljublje. Hvala Vjeko!", napisao je Krstulović Opara na svom Facebook profilu.

Reagirao je i predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović.

"Premda su bageri već trebali raditi punom parom, od danas gradonačelnik nema više nikakvih izgovora i pozivam ga da odgovorno pristupi realizaciji projekta Žnjan. Budućnost Žnjana je u njegovim rukama i očekujem realizaciju projekta kroz dvije godine, kao što je gradonačelnik i sam najavio", naglasio je Mihanović.

Na Žnjanu je predviđena šetnica, niz ugostiteljskih objekata, ukopana garaža s igralištem na krovu, park te niz sportskih sadržaja: cage ball s tri nogometna terena u kavezu, odbojka na pijesku, teretana na otvorenom, dječje igralište s labirintom, skate park te prostor amfiteatra s polivalentnom pozornicom.

Komentara 11

ZM
zmaček
16:58 11.11.2021.

Od sad na svaku ovakvu vijest automatski se pitam hoće li tu biti kriminala. Kome se može pogodovati. Na koji način se može izvući novac. Hoće li građani opet po tko zna koji put vraćati tuđe dugove. Očito nas je država dobro pripremila da postavljamo teška pitanja jer dobro i poštenje ne možemo baš očekivati.

SA
sani1
18:42 11.11.2021.

Da Davor Butković. Jel’ to onaj porezni dužnik?

EB
Em-Be.123
20:16 11.11.2021.

Bilo kako bilo, ajde neka, Plenki ovog puta od naroda imaš plus....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije