Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naciji priuštila šok-terapiju - krizni porez i veći PDV

Vlada Jadranke Kosor: 100 dana poslije

jadranka kosor
Saša Zinaja
06.10.2009.
u 19:30

Za sve što je napravila do jeseni, uključujući i omražene poreze, premijerka je imala snažnu potporu koalicije i HDZ-a. No, jesen je pokazala da izvor njezine nestabilnosti može biti u vlastitoj stranci.

Kad je prije tri mjeseca preuzimala Vladu i HDZ, Jadranka Kosor je sa stranačke konvencije u zagrebačkoj Areni, na kojoj ju je aklamacijom potvrdilo 10.000 izaslanika, poručila da u njoj ne treba tražiti Ivu Sanadera.

- Ivo Sanader je Ivo Sanader, a ja sam Jadranka Kosor - kazala je tada, možda se i unaprijed želeći zaštititi od svih koji će je, na njezinu štetu, uspoređivati sa Sanaderom.

U protekla je tri mjeseca, međutim, pokazala da ne kani robovati očekivanjima ni dijela javnosti ni krugova u vlastitoj stranci koji su bili uvjereni da će Jadranka Kosor biti samo tipka na Sanaderovu daljinskom upravljaču. U manje od 100 dana uspjela je zauzeti čvrstu poziciju na javnoj sceni i izboriti se za poštovanje.

Sanader - uteg oko vrata
No, za njezin premijerski uspjeh ključno će biti hoće li imati stvarnu potporu u stranci i koaliciji. Dok u koaliciji uživa podršku i uglavnom nalazi saveznike, u stranačkom vrhu još se bori za predsjednički autoritet. Uostalom, već njezina nastupna rečenica izgovorena preventivno u Areni među dijelom stranačkog vodstva izazvala je zazor čim je izgovorena. Činilo im se da se već u trenutku inauguracije distancira od čovjeka koji ju je predložio za svoju nasljednicu. No, s koliko god sumnjičavosti pojedinci u vrhu stranke gledali na njezinu politiku, činjenica je da Jadranka Kosor nije imala vremena za polagano uhodavanje u premijerski posao. Financijska kriza dosegnula je u srpnju tolike razmjere da se otvorilo i pitanje bankrota države. Iscrpljeno gospodarstvo nije uspijevalo puniti proračun brzinom koja bi zajamčila redovitu isplatu mirovina i plaća u javnom sektoru. Socijalni su partneri prijetili prosvjedima. Oporba je zazivala izvanredne izbore, uskraćujući joj legitimitet.

- Birači su glasovali za HDZ koji je vodio Sanader, a ne za Jadranku Kosor.

- Ovo je prevara birača i zato je potrebno ići na izbore - pritiskali su lideri opozicije vladajuću koaliciju. Teško vrijeme tražilo je drastične mjere, pa se Jadranka Kosor odlučila za šok-terapiju: povećanje PDV-a i krizni porez za stabiliziranje državnih financija, otvaranje vrata premijerskog kabineta za razgovor sa svima, pa i političkim protivnicima, kao način smirivanja napetosti u društvu.

Može li mijenjati ministre
Za sve što je napravila do jeseni, uključujući i omražene poreze, premijerka je imala snažnu potporu koalicije i HDZ-a. No, jesen je pokazala da izvor njezine nestabilnosti može biti u vlastitoj stranci. HDZ-ov veteran Luka Bebić prvi je javno kazao da je njezin posao samo da donese do cilja štafetu koju joj je predao Sanader. Ideje da bi premijerka trebala promijeniti neke članove svog ministarskog tima kako bi, među ostalim, Vladu učinila efikasnijom te učvrstila svoju političku poziciju, nisu naišle na njegovo odobravanje.

No, veći dio vodstva to joj pravo ne osporava. U koaliciji procjenjuju da će joj najveći izazov biti zauzdavanje interesnih skupina koje su se zahvaljujući HDZ-u ukorijenile u javnim tvrtkama i raščišćavanje korupcije.

Ključne riječi

Komentara 89

SA
Santiago
19:52 06.10.2009.

Kosorica je pokazala da zna što radi i zato ovih prvih 100 dana ocjenjujem jako pozitivno makar uvijek bi moglo bolje.Najveći uspjeh bi istakno riješavanje blokade i koja nam je nametnula Slovenija i sada se možemo u miru posvetiti ulasku u EU.

PR
Protivcenzure
19:55 06.10.2009.

100 dana jada !

PR
prakator
20:04 06.10.2009.

Sto cemo kada nemogu neki drugi doci na stolicu vlasti vec samo elita probrana. Zato imamo sto imamo kada bolje neznamo. Jedine promjene se mogu vrsiti u vladi na zasijedanju sabora ne. A dijaspora je tako daleko od sabora da bih se docepala stolice. Nesto se mora minjati ali kada to vi odlucite Hrvatine moje tako stvari stoje. Bog i Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije