Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvršna vlast pooštrila uvjete za povlaštene zastupničke mirovine

Vlada i službeno: Odzvonilo pravu na mirovinu nakon dvije godine saborskog mandata

18.03.2009.
u 13:55

U saborsku proceduru Vlada je s današnje sjednice uputila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru kojima se pooštravaju uvjeti za ostvarenje prava na povlaštene dužnosničke mirovine.

Zemljište u najam samo uz suglasnost vlasnika, ako se do njega može doći

Da bi na nju hrvatski parlamentarac ostvario pravo, od sada će morati u Saboru „odsjediti“ sve četiri godine mandata, a ne kao do sada dvije godine i jedan dan. Također, po novom će za ostvarenje ovoga prava biti potrebno imati minimalan staž od 25 godina, starost od 55 godina za žene i 60 za muškarce, a neće se uračunavati, kao dosad, vrijeme kada je mandat u mirovanju zbog obavljanja neke dužnosti.

I sucima manja plaća zbog suosjećanja s ekonomskim trenutkom
Vlada je u Sabor uputila izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika po kojima će se smanjiti osnovica za izračun njihova osobnog dohotka.
Ovim izmjenama, koje će se uskoro naći u Saboru, želi se suosjećati, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, s trenutačnim ekonomskim prilikama u zemlji. Tako će i suci, kao i državni dužnosnici od prošlog tjedna, imati deset posto manje plaće.

Aktivnost Vlade na današnjoj sjednici ogledala se i razmatranju zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog saveza, čiji je nacrt upućen u Sabor i za koji premijer Ivo Sanader očekuje opći konsenzus prilikom prihvaćanja.
Predsjednik Vlade ne dvoji će Hrvatska ući u NATO 3. travnja na summitu u Kehlu i Strasbourgu te je poručio susjedima Slovencima da također ratificiraju sporazum.

Nije propustio naglasiti da se ulazak Hrvatske u EU mora odvojiti od rješavanja graničnog spora sa Slovenijom. Pregovarački tim spreman je zatvoriti pregovore do kraja 2009., tako da u EU ulazimo tijekom 2010. ili najkasnije 2011. godine, a Slovenija svojim ponašanjem može samo izgubiti vjerodostojnost u EU, drži premijer.


Dobra gospodarska vijest u obilju crnih

Premijer Ivo Sanader nije mogao skriti radost prvim dobrim vijestima za hrvatsko gospodarstvo nakon toliko mjeseci crnih statistika. Današnju je sjednicu Vlade otvorio čestitkom hrvatskom graditeljskom konzorciju na čelu s Konstruktorom zbog sklopljenog posla vrijednog tri milijarde eura za gradnju 188 kilometara autoceste u Crnoj Gori. Iskoristio je prigodu i pohvalio cestare na domaćim gradilištima, od kojih će najprije biti pušteno u promet dionica autoceste koridora 5C od Đakova do Osijeka. Ističući kako se i u Mađarskoj ubrzano radi na infrastrukturi koridora, pozvao je i prijatelje u Bosni i Hercegovini da ubrzaju gradnju. Ako treba, pružit ćemo im i svoju pomoć da bi gradnja napredovala, poručio je hrvatski predsjednik Vlade. (S.M.)


Recesijska voda

Teško da će uštede na iću i piću donijeti veliki spas bauku bankrota koji se nadvio nad državnim financijama, no uštede koje je Vlada povela i u tom sektoru ipak govore da je voda došla do grla.

Koliko se štedi na jelovnicima naših ministara za sada nam nije poznato, no uštede su počele za novinare koji prate rad Vlade i njezine sjednice.

Tako su danas uoči početka sjednice Vlade novinarima u press-sobi umjesto uobičajenih bočica s negaziranom i gaziranom vodom, donesena dva bokala vode. „Pa tko voli, nek' izvoli“, kao da poručuju predstavnicima sedme sile.

Da je voda došla do grla, dalo bi se zaključiti prema ova dva bokala „recesijske“ vode koja je umjesto dosadašnje „vodne ponude“ Vlada kao domaćin iznijela pred novinare kao dobrodošlicu u vrijeme krize. (S.M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije