Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 prijepornih točaka

Vlada FBiH iskazala veliki broj primjedbi na ponudu o ponovnom pokretanju Aluminija

Aluminij Mostar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
07.11.2019.
u 18:48

Izraelsko-kineska grupacija zatražila jamčenje cijene električne energije, te druge povlastice, što po Vladi nije izvedivo

Vlada Federacije BiH izrazila je u četvrtak spremnost nastaviti pregovore o prodaji svoga udjela u posrnuloj mostarskoj kompaniji Aluminiju s izraelsko-kineskom grupacijom na čiju je ponudu, upućenu prošloga mjeseca, iskazala više prigovora.

Nakon sjednice sjednici Vlade FBiH održane u Mostaru resorni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić izjavio je kako je Vlada ovlastila premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore. Po njegovim riječima postoji 10 prijepornih točaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati. Pojasnio je kako je izraelsko-kineska grupacija zatražila jamčenje cijene električne energije, te druge povlastice, što po Vladi nije izvedivo.

"Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megavatsatu u razdoblju od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na osnovu tržišta", rekao je Džindić. Po njegovim riječima tražena je i pomoć na ukidanje određenih naknada na prijenos električne energije i druge naknade, čega ih Vlada također ne može osloboditi.

Sastanak između predstavnika Vlade FBiH i M.T. Abraham Grupe iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC), te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) održan je sredinom listopada nakon čega je dostavljena ponuda Vladi kao pojedinačnom najvećem vlasniku.

Predsjednik M.T. Abraham Grupacije iz Izraela Amir Gross Kabiri izrazio je nedavno očekivanje da će Vlada Federacije BiH prihvatiti ponudu koju je njegova kompanija dostavila zajedno s dva kineska giganta za pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju, čiji su pogoni isključeni s napajanja električne energije početkom srpnja zbog velikih dugovanja.

Planovi izraelsko-kineske grupacije povezani su s izgradnjom termoelektrane ili plinske elektrane snage 300-350 megawata koje bi Aluminiju osiguralo stabilnu opskrbu električne energije. U međuvremenu očekuju da bi Federacija BiH osigurala konkurentnu cijenu električne energije kako bi Aluminij mogao normalno raditi.

"Bez ove potpore Vlade FBiH postojanje Aluminija nije održivo u bilo kojem tržišnom stanju. Vjerujemo da će odluka o Aluminiju, ako je već politička, biti ispravna za građane", rekao je Kabiri i naveo kako je u svijetu prosječna cijena struje za aluminijsku industriju iznosi 27 eura po megavatsatu.

Predsjednik M.T. Abraham Grupacije naveo je kako bi za pokretanje Aluminija trebalo izdvojiti 50 milijuna eura, te da bi trebale dvije godine kako bi se svih 256 ćelija stavilo u pogonu. Predviđeno je dodatno ulaganje od 160 milijuna eura kako bi se povećali proizvodni kapaciteti i poboljšali uvjeti u trenutačnim pogonima.

Mostarski Aluminij prestao je s radom 10. srpnja zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH koja je najveći pojedinačni suvlasnik 44 posto dionica, mali dioničari radnici imaju još toliki udjel, dok je Vlada RH suvlasnik 12 posto Aluminija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije