Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković: Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome

Zagreb: U NSK održana 17. sjednica Vlade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.11.2020.
u 08:17

Novim paketom Zakona porezno rasterećenje za građane bit će oko 11 milijardi kuna, rekao je ministar Marić

Vlada će danas Hrvatskome saboru poslati prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme, kojima uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

Na današnjoj sjednici pred Vladom su se, naime, našli prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura odnosno 1.125 kuna) iz trećih zemalja. Vlada je raspravljala o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a na dnevnom su redu bili i prijedlozi zakona o sustavu osiguranja depozita i o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koja se nastavlja usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a.

– Imali smo intenzivan početak nove sjednice Hrvatskog sabora, zahvaljujem svima koji su sudjelovali – rekao je u početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

– I dalje se broj oboljelih povećava u Europi, u Hrvatskoj isto nastavlja rasti. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome. Povećava se i broj umrlih, ali i hospitaliziranih, no zdravstveni sustav je u stanju izdržati ovaj pritisak. Svi čine maksimalne napore da pomognu pacijentima – dodao je.

Osvrnuo se i na peti krug porezne reforme.

– Najava petog kruga porezne reforme nastavak je naše politike rasterećenja i građana i poduzetnika i s novim valom bit ćemo na preko 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i poduzetnika – kazao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom.

– Hrvatski zdravstveni sustav je pod pritiskom baš kao i drugi sustavi u europskim državama. No, imamo kapacitete. Hrvatski građani u većini ne prizivaju mjere totalnog zatvaranja već smatraju da se odgovornim ponašanjem može utjecati na smanjenje broja zaraženih. Građani i dalje podržavaju mjere nacionalnog stožera. Pripremili smo kapacitete za sve scenarije, organiziramo i raspoređujemo opremu prema potrebama – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš napominje kako je glavni cilj osnažiti zdravstveni sustav tako da se spriječi ulazak virusa u druge bolnice, kako bi se moglo pružati primjerenu zdravstvenu uslugu drugim bolesnicima.  Ministarstvo zdravstva izdalo je bolnicama uputu o reduciranju hladnog pogona i radu u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, no i dalje je nužno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, a osobito onkoloških pacijenata, kaže.

– Bliže nam se dani vikenda kad se ljudi opuste u društvu rodbine i prijatelja. Broj zaraženih raste od srijede što se pripisuje ponašanju tijekom vikenda. Zato je što je više moguće smanjiti druženja, proslave zbog kojih se širi infekcija – rekao je ministar Davor Božinović.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijskim službenicima izvršili su nadzor ukupno 23.221 poslovnog subjekta, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja, izvijestio je Božinović.  Izdali su 1137 upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga ukupnog iznosa 630.000 kuna zbog prekoračenja vremena do 24 sata, neisticanje obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nošenja maski za lice.

Ministar Zdravko Marić potom je predstavio prijedloge  izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak, poreza na dobit, Zakona o PDV-u te o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

– Kada se sve zbroji, rasterećenje za građane će biti i gotovo 11 milijardi kuna – rekao je ministar Marić.

Plenković je na kraju otvorenog dijela sjednice Vlade čestitao Tigrovima 30. obljetnicu.

– Valja podsjetiti da je 367 pripadnika dalo svoj život za Hrvatsku – kazao je Plenković.

Saboru će Vlada uputiti i očitovanje na interpelaciju o svome radu u svezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji, zbog sumnji u nezakonitosti, traži od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt te odluke nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Dipsy
Dipsy
08:41 05.11.2020.

PDV je već bio snižen , ukoliko prođu i izmjene zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit, u kojima se snižavaju stope, to će biti sjajne vijesti!

ĐM
Đuro.Mikšić
08:45 05.11.2020.

Beroš i Stožer po meni odlično vladaju cijelom situacijom. Medicinski sustav je opterećen i nije lako upravljati njime pod ovakvim izvanrednim prilikama još od trećega mjeseca. Sviđa mi se i ideja da se studenti i učenici završnih godina medicine i medicinskih škola mobiliziraju kako bi pomogli. Ovo im je odlična prilika da iskažu svoje znanje i požrtvovnost te steknu životnu školu.

KN
Kneginja
08:48 05.11.2020.

Svakako je dobro čuti za ovo olakšanje u vrijeme korona krize , država se odriče 11 milijardi kuna sredstava koji bi bili prihod državnog proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije