Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada o epidemiji i obnovi

Plenković usred sjednice: Sada smo osjetili i potres

Zagreb: U zgradi NSK održana je 44. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
18.02.2021.
u 12:40

– Ako situacija bude dobra, mjere ćemo popuštati od 1. ožujka – kazao je premijer.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o epidemiološkoj situaciji, obnovi nakon potresa i drugim temama. Zanimljivo je da je pred kraj sjednice potres uzdrmao i zgradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

– Sada smo osjetili i potres – mirnim tonom poručio je premijer Andrej Plenković.

Sjednica je bez prekida nastavljena još nekoliko minuta.

A na početku sjednice premijer se osvrnuo na trenutačnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

– Imamo trend pada zaraženih koji se nastavlja deseti tjedan zaredom. Danas je broj pao deset posto u odnosu na ono što smo imali 10. prosinca. Trenutačno nam je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Samo Finska i Danska imaju manje od nas u EU. Dakle, situacija je mnogo bolja nego prije, a u padu je i broj preminulih – naglasio je premijer.

 

– Od 15. veljače išli smo u popuštanje mjera u nekoliko smjerova, smatramo da je to bilo primjereno. Želim poručili građanima da ćemo razmatrati situaciju i ako ćemo moći ići u popuštanje, to ćemo i napraviti od 1. ožujka, s poticajem lokalnih stožera ili bez njega – rekao je premijer te se osvrnuo na cjepivo:

– Dinamika cijepljenja se intenzivira. S dozama koje su došle do sada i onima koje će doći tijekom ožujka bit će više od 700.000 doza do kraja ožujka. Što se tiče razgovora o cjepivima od kompanija koje nisu u ovih nekoliko rezerviranih, na temelju kontakata napravit ćemo određene upite prema ruskoj strani, vidjeti kakve su informacije. Zbog sigurnosti građana i uobičajenih kriterija želimo biti sasvim sigurni da to bude pouzdano, sigurno i učinkovito, kao i ova tri cjepiva koja su u uporabi. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri cjepiva su učinkovita u smislu da nema smrtnih posljedica, teških simptoma, hospitalizacije, respiratora...

Osvrnuo se i na ostale aktivnosti Vlade. 

– Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen,  a nakon toga kreću finalni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022. Dobro je da je dolje otvoren i studentski dom za više od 500 studenata. Potpisan je ugovor za sigurnu kuću. Na taj način ispunjavamo ambiciju da u svim županijama postoje skloništa za žrtve nasilja. Borit ćemo se protiv tog negativnog fenomena, već smo tri zakona promijenili i ići ćemo dalje i pokušati učiniti da tog fenomena bude još manje. 

Govorio je i o izuzeću viza za SAD.

– Izdvojit ću i temu vanjskopolitičkog karaktera. SAD je potvrdio da je Hrvatska nakon niza godina ispunila uvjet za priključivanje programu izuzeća od viza. Broj odbijenih zahtjeva bio je 2,68 posto, a prag je bio tri posto. Slijedi rješavanje još nekoliko pitanja i vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti i procedure  Washingtona tako da naši građani riješe pitanje viza. Neke druge članice EU, koje su u Uniji dulje nego mi, još to nisu uspjele riješiti – zaključio je Plenković.

Zagreb: U zgradi NSK održana je 44. sjednica Vlade Republike Hrvatske
1/6

Ministar Tomo Medved govorio je o stanju na Banovini.

– Osiguravanje privremenog smještaja za stanovništvo potresom pogođenog područja i dalje je prioritet. Postavili smo kontejnere i mobilne kućice. U stanovima i kućama u vlasništvu RH zbrinuto je 213 osoba. Petrinji smo predali kontejnersko naselje Sajmište. Imamo popis oštećenih građevina i predloženo je uklanjanje 314 objekata. Krećemo krajem ovog tjedna s podnošenjem zahtjeva za obnovu objekata i važno je naglasiti da smo proceduru maksimalno pojednostavili. Dogovorili smo uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom... Građani će moći pokrenuti postupak obnove samo uz jednostavan obrazac i osobnu iskaznicu. Stručni timovi pomagat će građanima u ispunjenju obrazaca. I dalje se prate pojave otvora u tlu. U nedjelju je završeno uklanjanje oštećene zgrade bivše vojarne Zrin u Petrinji.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji.

– Planira se reduciranje kapaciteta za COVID bolesnike i povratak u matične ustanove medicinskih djelatnika koji su bili preraspoređeni u KB Dubrava. Donesena je odluka o objavi stručnog teksta o post-COVID sindromu sa svim informacijama za liječnike obiteljske medicine. Dosad je u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva, upotrijebljene su 142.222 doze, a cijepljeno je 87.169 osoba. Jednu dozu cjepiva primilo je 32.116 osoba dok su 55.053 osobe docijepljene drugom dozom. U većini županija prva faza cijepljenja bliži se kraju te počinje druga faza cijepljenja kroničnih bolesnika i osoba starije životne dobi. Zaprimljene su 832 prijave sumnje na nuspojave, a najčešće su to blage i prolazne reakcije. Od 22. veljače sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje bit će u funkciji. Prijave će biti dostupne putem javnog portala, telefonskom prijavom i kod obiteljskih liječnika. HZJZ je objavio preporuke i upute za nove mjere – treninge u zatvorenom, dječje igraonice, kafiće, restorane, škole stranih jezika, casina i kladionice. Imamo povoljan trend. Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se za 15 posto. Smanjuje se broj hospitaliziranih, a broj otpuštenih iz bolnica veći je od broja zaprimljenih – zaključio je Beroš.

Komentara 20

Avatar jimi15
jimi15
12:51 18.02.2021.

doci ces i ti kriminalnonarcisoidni psihopato anemija pred lice pravde kad tad.. sve u svoje vrijeme..

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:04 18.02.2021.

Drugim rijecima... drage ovcice, ako i dalje budete ponizne i poslusne, ako ne budete postavljali previse pitanja... gazde ce dozvoliti i javnim WC-ima da prodaju "kavu s nogu"...

AE
Aedes2017
12:40 18.02.2021.

Plenković laže, izvrće i obmanuje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije