Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dogovora

Vlada usvojila koeficijente i dodatke na plaću zaposlenima u školama

Sjednica Vlade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/11
Autori: Bojan Arežina, Hina
05.12.2019.
u 16:44

Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove - rekao je premijer Andrej Plenković

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Time je Vlada usvojila ono što je ranije ovog tjedna dogovoreno s predstavnicima sindikata učitelja i profesora koji su štrajkali više tjedana, a prema čemu će prosvjetarima porasti plaće u koracima, po sustavu 3+1+2.

Sporazum je komplementaran izmjeni uredbe, ono što nije obuhvaćeno izmjenom uredbe riješeno je sporazumom, objasnila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Nakon ove sjednice ćemo potpisati i temeljni kolektivni ugovor i dodatak koji je dogovoren sa sindikatima oko dodataka na plaću. Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove - rekao je premijer Andrej Plenković. Plenković je uvodno komentirao i summit NATO-a u Londonu te aktivnosti u sklopu priprema za predsjedanje Vijećem Europske unije.

Među točkama o kojima je Vlada raspravljala su i Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Nacrt prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.

- Vukovar je simbol otpora, žrtve i zajedništva - rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

- Želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja. Time će se stvoriti okvir za posebni nacionalni status Vukovara - dodao je Medved.

Medved je rekao da se zakonom definira pojam posebnog domovinskog pijeteta te područje na koje se odnosi. Predlaže se osnivanje posebnog međuresornog tijela - Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona te Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Plenković je rekao da su ovim izmjenama učinjeni veliki iskoraci te da su u procesu konzultirali brojne udruge, kojima se zahvalio.

Usvojeni su i prijedlozi odluke o odobrenju istražnog prostora ugljikovodika „DR-02“ (Drava 2) druge istražne faze te o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida u istražnom prostoru ugljikovodika „DI-14“. 

Pogledajte i video o predsjedničkim kandidatima:

Komentara 23

VA
Vagabundo
15:59 05.12.2019.

Hvala Bogu napokon će se ta cijela priča sa koeficijentima završiti. Samo da više ne moram gledati Mihalinca i Ribića svaki dan.

RP
rpzagreb
18:44 05.12.2019.

Prvo su jednostranim dekretom podigli koeficijente svim svojim državnim uhljebima ali sada kao nije normalno da svi ostali i pravi radnici traže ista prava. Njegovo bahato i egocentrično ponašanje se može zaustaviti nažalost jedino štrajkovima.

Avatar Uvik svojom glavom
Uvik svojom glavom
17:48 05.12.2019.

Uhljebi iz politike izglasali veće plaće uhljebama iz školstva. Jedni i drugi imaju loše rezultate, malo rade, žive na tuđoj grbači i tu su preko veze političkih drugova ili obiteljskih veza. Živjela naša domovina koju pametni napuštaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije