Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do sutra milijun cijepljenih

Vlada odbila prijedlog oporbe i podržala Beroša. A Hrvatska je spremna za COVID putovnice

Zagreb: 57. sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
13.05.2021.
u 13:22

– Kriza prouzročena pandemijom dosad je Hrvatsku koštala 32 milijarde kuna, a šteta od potresa procijenjena je na 129 milijardi kuna – kazao je premijer Plenković.

Dobro je što se nastavlja pad potvrđenih slučajeva zaraze koji je danas više nego upola manji od prije tri tjedna, gotovo za 600 zaraženih manje. Ubrzava se proces cijepljenja. Do kraja dana vjerojatno ćemo biti na gotovo 29 posto odrasloga stanovništva koje je primilo prvu dozu, a već sutra bit će više od milijun građana koji su primili prvu dozu cjepiva. Ovom dinamikom doći ćemo do 50-55 posto procijepljenosti odraslog stanovništva do kraja lipnja, što i je naš cilj, kazao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade.

– Zaposlenost pokazuje da je država učinila ključnu ulogu, stala uz radnike i poslodavce, napravila je ono što je trebala u ovoj krizi bez presedana – rekao je Plenković u uvodnoj riječi.

Osvrnuo se i na proljetne makroekonomske prognoze Europske komisije.

– Nakon pada u 2020. od osam posto, Komisija očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ostvariti snažan rast i premašiti razinu BDP-a prije krize. Realni rast ove godine je pet posto, a u 2022. procjenjuju rast BDP-a od 6,1 posto. To je znatno više nego što su predviđali u jesenskim prognozama prije nekoliko mjeseci. To su ohrabrujuća kretanja. Kriza prouzročena pandemijom dosad je Hrvatsku koštala 32 milijarde kuna, a šteta od potresa procijenjena je na 129 milijardi kuna, odnosno četiri puta više od COVID-19 – kazao je premijer.

– Dosad je isplaćeno 10 i pol milijardi kuna za oko 120 tisuća poslodavaca i njihove radnike. Krenuo je i povrat poreza te će ukupno biti isplaćeno milijardu i 850 tisuća kuna. U tijeku je i isplata dodatka umirovljenicima. Zasad je isplaćeno 460 milijuna kuna za 650 tisuća umirovljenika – izvijestio je Plenković te komentirao i posjet Infobipu.

– Posjet Infobipu, našem prvom jednorogu, start-upu koji je došao do prihoda višeg od milijardu dolara – izvanredna priča. Usluge Infobipa koristi 5 milijardi ljudi i 700 operatera diljem svijeta. To je kompanija koja uspješno plovi na valu 4. industrijske revolucije i koja je globalna. Ono što je posebno važno jest da smo razgovarali o mogućnostima suradnje u Hrvatskoj između Vlade i InfoBipa, ali i drugih hrvatskih kompanija, s ciljem da u Hrvatskoj napravimo središnji centar kompetencija umjetne inteligencije – kazao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s epidemijom koronavirusa.

– Danas je zabilježeno 1064 nova slučaja zaraze. Udio novozaraženih u broju testiranih je 14,18 posto. U samoizolaciji je 23.316 osoba, 1837 osoba je na bolničkom liječenju, a njih 202 je na respiratoru. Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih je pao ispod 1900. U Hrvatsku je do sada pristiglo 1,571.650 doza cjepiva. Jučer je utrošeno više od 46 tisuća doza cjepiva. Od početka cijepljenja utrošeno je 1,230.000 doza cjepiva. Gotovo 29 posto stanovnika cijepljeno je jednom dozom, a osam posto s dvije. Svjedočio sam odličnoj organizaciji cijepljenja na punktovima za masovno cijepljenje. Poslali smo ustanovama dodatnu obavezu aktiviranja dodatnih kapaciteta za cijepljenje osoba s alergijama – kazao je Beroš te dodao:

– Uoči dolaska ljetnih odmora sa svakom novom dozom bliže smo tome da kažemo: ''Adio korona.''  

Zagreb: 57. sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
1/8

Načelnik Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je kako je Hrvatska prva članica EU koja je uspješno obavila pilot-testiranje zelenih digitalnih potvrda.

– Na taj način potvrđeno je da su sve ključne komponentne funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda, koje se očekuje od početka lipnja. Puna tehnička funkcionalnost postignuta je tri dana prije predviđenog roka – istaknuo je.

S obzirom na to da zadnjih dana broj novozaraženih pada, dodao je, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, kad će se vidjeti rezultati pilot-projekata raznih okupljanja. 

– Prvi je poslovni domjenak koji će se održati danas, a drugi je projekt svadba sa 120 sudionika 15. svibnja. Ako se utvrdi da nije bilo prijenosa zaraze, razmotrit će se popuštanje mjera za takve događaje – kazao je Božinović. 

Vlada je jednoglasno odbila prijedlog 41 oporbenog zastupnika o pokretanju pitanja povjerenja ministru Berošu.

– Vlada odbija sve navode iz zahtjeva za pokretanje postupka povjerenja ministru Berošu koji je zatražio SDP uz potporu drugih oporbenih stanaka – ustvrdio je Plenković prije izglasavanja. 

Komentara 23

DU
Deleted user
14:17 13.05.2021.

Ministar Beroš u ovo vrjeme pandemije napravio je za građane RH X puta više nego cjela oporba zajedno, samo troše uzalud vrjeme za teme koje naravno nikako nemogu proči u Saboru.

GE
geler203
14:53 13.05.2021.

S one 22 milijarde eura od EU smo još uvijek u plusu i BDP raste.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
21:01 13.05.2021.

Vlada odbila prijedlog oporbe i podržala Beroša. A Hrvatska je spremna za COVID putovnice, dom, balkanske bajke i domoljubne cajke a nije spremna za rad, red, europksu kulturu, poštenje i EU arbitražno pravno uvjerenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije