Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne idu u Saboru

Vlada povlači nekoliko prijedloga zakona: Dodatno ćemo ih razmotriti s partnerima

Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
16.10.2019.
u 09:19

Riječ je o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti...

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati.

Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

"Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice", primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).

Vladin potez 'brani' Ante Babić (HDZ) i ističe da su "okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima".

Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i sa Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Telefonska sjednica

Vlada je priopćila kako su na telefonskoj sjednici koji su održali jučer odlučili da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku pojedini zakonski prijedlozi.

Riječ je o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona, prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona te prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona.

– Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru – priopćeno je iz Vlade.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je izvijestila da otkazuje, odnosno odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana u srijedu, 16. listopada, s početkom u 10 sati.

Kako se navodi u obavijesti HUP-a, konferenciju odgađaju budući da su dobili najavu iz Vlade da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina.

"Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva. U očekivanju smo novih informacija te ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja", navodi se još u obavijesti.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar southman
southman
09:02 16.10.2019.

Vlada ne smije popustiti poslodavcima jer će time izazvati još veći bunt u sindikatima. Prijedlog je bio jako dobar i treba na njemu ustrajati ali treba doraditi dio po pitanju bolovanja nakon 65. godine koji poslodavcima najviše "bode oči" !

Avatar raco
raco
08:18 16.10.2019.

pa zašto sad to povlačenje, pa mi stvarno nismo u stanju ništa napraviti kako treba. Prijedlog je odličan, rad do 65. a poslije tko želi. Šta je tome falilo?

BO
boris
09:10 16.10.2019.

pokusaj malo ovako malo onako za ocuvanje fotelja, nikakav program

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije