Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlada će 15. veljače raspisati javnu ponudu za šest brodogradilišta

uljanik
Arhiv VL/Duško Marušić
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
11.02.2010.
u 15:49

Uljanik i BSO prodavat će se po nominalnoj cijeni, a ostalim brodogradilištima (3. maj, Brodosplit, Brodotrogir i Kraljevica) cijena iznosi jednu kunu.

Vlada će 15. veljače raspisati javnu ponudu za šest brodogradilišta, odlučeno je na sjednici Vlade. Uvjeti prodaje bit će vrlo slični onima u prvom krugu privatizacije. Pomorsko dobro brodogradilišta Vlada će platiti ukupno nešto više od osam milijardi kuna i za taj će iznos biti umanjena ulaganja koja za restrukturiranje moraju dati budući vlasnici.

U sljedećim godinama državi će na naplatu doći oko 13 milijardi kuna jamstava za kredite brodogradilištima, kazao je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, ali i napomenuo da do kraja ove godine dolazi oko 4,5 milijardi kuna. Da su brodogradilišta otišla u stečaj, trošak države bio bi veći za dvije do tri milijarde kuna. Sve podatke o poslovanju brodogradilišta, zaključno s 31. prosinca 2009., potencijalni će kupci imati na uvidu u sobama s podacima, a dok traje natječaj sva će im brodogradilišta biti dužna dati i mjesečne izvještaje za siječanj i veljaču.

Natječaj će trajati 60 dana. Uljanik i BSO prodavat će se po nominalnoj cijeni, a ostalim brodogradilištima (3. maj, Brodosplit, Brodotrogir i Kraljevica) cijena iznosi jednu kunu. Najviše će se vrednovati, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač, programi restrukturiranja, a budućem vlasniku dat će se mogućnost da u roku od šest mjeseci ponudi 25 posto dionica radnicima i to uz popust od pet posto uz dodatnih jedan posto za svaku godinu staža.

Kosor osudila neprimjerene istupe

Vlada je Saboru uputila izvještaj o provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. do 2010. Premijerka je osudila neprimjerene istupe političara, ali i medija.

- Jedan je oporbeni političar za mene rekao da "uz smiješak i koketiranje obmanjujem javnost", a jedan je kolumnist napisao: "Ona je samo žena, slaba na laskanje i koketiranje". Takve komentare nikad nisam čula kad je riječ o muškim kolegama - zaključila je premijerka Jadranka Kosor.

Komentara 10

GA
gala
16:53 11.02.2010.

brodogradilišta se moraju privatizirati i maknuti s državne grbače, ipak ne treba ih dati pod svaku cijenu. važno je da ponuđdči ispune navedene uvjete, da zadrže djelatnost i radnike.

ZA
Zagrebas
17:22 11.02.2010.

Sto oni sada rade tamo u brodogradilistima? Ako ne proizvode brodove neka proizvode nesto drugo... npr. doking-ove elektricne automobile; pa cijelu infrastrukturu za to imaju.

KA
kajinx
16:00 11.02.2010.

Brodogradilište za 1 kunu ! Da li i ovo spada u program upornog i sistematskog uništavanja Hrvatske? To se događa sustavno na svim poljima, od sporta do privrede, školstva, politike i zdravstva, sada možemo dodati i brodogradilišta. Izgovor je EU. Kome treba zajednica koja nam uništava ekonomiju i oduzima hrvatski teritorij?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije