Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zapad 2017.'

Vježbe od kojih se NATO već dugo želi obraniti

Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL, ilustracija
1/6
13.09.2017.
u 21:08

Nema opasnosti od stvarnog sukoba, no SAD je u baltičke zemlje ipak poslao postrojbu od 600 američkih padobranaca.

Iako se to nigdje javno ne objavljuje, snage NATO-a u posebnom su stadiju opreza. Od danas je na istočnim granicama NATO-a oko 100.000 ruskih i bjeloruskih vojnika okupljenih oko elitnih tenkovskih postrojbi koje su raspoređene od sjevera Europe do njenog samog juga.

Nije tu riječ o pripremama za eventualnu rusko-bjelorusku invaziju, već o vojnoj vježbi Zapad, najvećim rusko-bjeloruskim manevrima u povijesti.

Ruska vojska
1/20

Elitne tenkovske postrojbe

Ove su vježbe svojevrsni relikt hladnoga rata kada su zemlje Varšavskog saveza vođene tadašnjim SSSR-om uvježbavale vojne scenarije za sraz sa zapadnim vojnim savezom. Vježbe Zapad ukinute su raspadom Sovjetskog Saveza, no nakon zatezanja odnosa Moskve i Washingtona ponovo su uvedene 1999. i od tada se održavaju svake četvrte godine.

Ove su sezone okosnica vojnih vježbi tenkovske postrojbe, a glavni je nositelj vježbi elitna Prva tenkovska gardijska armija koja pod svojim okriljem okuplja više od 800 tenkova. Riječ je o postrojbi respektabilne snage i povijesti. Iskazala još za slamanja nacističke Njemačke, ali i u slamanju Praškog proljeća 1968. godine. Nakratko je bila rasformirana u vrijeme Borisa Jeljcina, no ponovo je okupljena u prvim godinama Putinove vlasti. Danas je Prva tenkovska gardijska armija jedna od najbolje opremljenih i najbolje obučenih tenkovskih postrojbi Rusije, svojevrsna udarna snaga u slučaju potrebe za kopnenim prodorima. Prva je tenkovska postrojba koja je na raspolaganje dobila supermoderne ruske tenkove T-14 Armata, ali raspolaže i cijelim nizom specijalnih oružja poput sustava za protuzračnu obranu ili za elektroničko djelovanje.

Rusija tvrdi da sudjeluje samo 13.000 vojnika

Rusija tvrdi kako ovogodišnje vježbe Zapad nisu ni približno opsežne kao što to zapovjedništvo NATO-a tvrdi te da okupljaju samo 13.000 vojnika. Iako se prije nekog vremena nagađalo da Moskva neće dopustiti nadgledanje vojnih vježbi, Rusija je prošlog mjeseca pozvala promatrače zemalja NATO-a i OESS-a na nadgledanje vježbi.

Uz promatrače, NATO je na područje istočne Europe poslao još nešto – specijalne postrojbe. Grupa od 600 američkih padobranaca stacionirana je privremeno na području baltičkih država kako bi bila spremna bude li potrebe za brzom intervencijom.

Naravno, ovo je bio potez kozmetičke i političke prirode jer dvije satnije ma kako obučenih specijalaca u slučaju sraza nemaju apsolutno nikakve šanse protiv stotinjak tisuća vojnika. Slanje padobranaca namijenjeno je prvenstveno umirivanju tamošnje javnosti, ali je i pokazalo drugi problem. Naime, NATO očito nema dovoljno ljudstva kako bi u kratko vrijeme odgovorio na opasnost na svim područjima, odnosno na području triju baltičkih država, ali i u Poljskoj koja također sa zebnjom promatra rusko-bjeloruske vojne vježbe.

Učvršćuju se u Bjelorusiji

Ovi vojni manevri, realno gledajući, ne predstavljaju stvarnu prijetnju za sigurnost članica NATO-a u istočnoj i središnjoj Europi. Ne samo zato što su uvelike najavljeni već i zato što su redoviti i sasvim je sigurno da će nove slične vježbe biti održane na istom području za četiri godine. Ono što ove vježbe ipak svakako postižu jest psihološki učinak, kao i pritisak na Zapad, pogotovo u vrijeme dok je stanje u Ukrajini zacementirano. Ujedno pokazuju kako Rusija neće, što je već neko vrijeme potpuno jasno, tolerirati nikakve buduće pokušaje širenja NATO-a prema istoku, na područje koje Moskva drži svojim geopolitičkim dvorištem.

Onaj kome je ova vježba znatno jača, ako ne prijetnja, a ono upozorenje jest Bjelorusija. Naime, iako je riječ o zemlji koja je u političkom i gospodarskom smislu uvelike naslonjena na Rusiju, iako je Minsk prije nekog vremena tražio i ujedinjenje s Rusijom, odnosi na relaciji Putin – Lukašenko već su neko vrijeme daleko od idiličnih. Prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, sve je više trzavica između dvojice vođa.

Stoga je sasvim moguće da Rusija koristi vojne vježbe, ali i prisustvo svojih tenkovskih postrojbi na bjeloruskom tlu kako bi se učvrstila pozicija Moskve i osigurala “privrženost” Bjelorusije. Naime, iako vježbe traju sljedeća dva tjedna, nitko ne spominje kada će ruske postrojbe biti povučene u svoje baze s područja na kojemu se sada nalaze. – Prilično je realna mogućnost da će bar dio tehnike i ljudstva koji su u Bjelorusiju prebačeni radi održavanja vježbi tamo i ostati – kaže Phillip Karber, stručnjak za ruska vojna pitanja i predsjednik fondacije Potomac iz SAD-a.

Kako god bilo, ruske vojne vježbe pokazuju da je Moskva vrlo ozbiljan globalni igrač.

Ruska eksklava između Poljske i Litve

Osim na području istočnog zida NATO-a, vježbe Zapad održavaju se i u Kalinjingradu, ruskoj eksklavi koja se nalazi između Poljske i Litve, na obali Baltičkog mora. Po završetku Drugog svjetskog rata tadašnji SSSR anektirao je taj nekada njemački grad Königsberg i dodijelio ga republici Rusiji. Raspadom SSSR-a Kalinjingrad je ostao u sastavu Rusije i pretvorio se u rusko pomorsko, gospodarsko i vojno uporište unutar zemalja NATO-a. Danas Kalinjingrad ima otprilike ulogu kakvu je u vrijeme hladnog rata imao Zapadni Berlin. Upravo tamo smještene su velike vojne postrojbe i znatni raketni kapaciteti odakle je moguće pokrenuti ne samo napad na Poljsku već i Njemačku.     

Ukrajina u strahu

Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik, kazao je kako je vježba “Zapad 2017.” zapravo priprema za invaziju Ukrajine. Porošenko je naglasio kako ne postoje nikakve naznake da bi se Rusi mogli povući iz Donbasa i Krima, no sve ukazuje da se ruska vojska sprema za veliku kopnenu ofanzivu.     

  

Komentara 69

Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
22:11 13.09.2017.

Srbi kad vec pisu ovdje mozemo da ih sprdamo njihovih 300 eura place, standard Somalije...."velikog" vodju p- ustog ,prolupalog irineja ljubav prema majci rusiji...njihovom visestoljetnom savezniku .....zemlji koja voli smrdiju.... i sl. Ajme majko kak je slatka pobjeda zemlje Hrvatske. Srbijo uništena si i na koljenima preostaje vam samo još balavit na našim web stranicama puknite od ljubomore i grizite se u turskoj Čaršiji...pecite paprike ko onaj vas u Kanadi....tjerajte inat i ostanite gdje ste u kamenom dobu :D svjetska parija dobra za sprdanje :D

DU
Deleted user
21:44 13.09.2017.

ovog se teksta ni miroslav lazanski nebi posramio .. sve naj,sve elitne jedinice, isto se pisalo za jna pa se poslije vidjelo u stvarnosti di je ta respektabilna 4 sila svijeta... novinari siva eminencija društva

DU
Deleted user
22:19 13.09.2017.

nakon ovih vežbi rusima predstoji 1 godina stagnacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije