Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na zaštitare

Vještak: Sve su analizirane čahure iz iste puške

Osijek: Počelo suđenje zbog pokušaja teškog ubojstva dvojice zaštitara
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
07.10.2020.
u 13:24

Rekonstruirat će se krvava pljačka kod Đakova, kako bi se, među ostalim, utvrdilo i koliko je osoba pucalo

Krvavi prepad na zaštitarsko vozilo tvrtke Aleph Tau iz Slavonskog Broda lani u listopadu, kada su ranjena dvojica zaštitara i ukradeno gotovo 800.000 kuna utrška iz NTL-ovih trgovina, bit će rekonstruiran na mjestu događaja, na cesti između Koprivne i Hrastina kod Đakova. Pokušat će se tako, među ostalim, utvrditi i koliko je osoba pucalo.

Odlučeno je to jučer na osječkom sudu u nastavku suđenja Iliji Ćoriću (23), Ahmetu Aliji (27) i Zvonimiru Mijatoviću (24). Svu trojicu se tereti za dva pokušaja teškog ubojstva i četiri razbojništva. Po optužnici, Ćorić je "čuvao stražu" kod automobila u šumi i osigurao bijeg, a pucali su na cesti Alija i Mijatović. Da su pucale dvije osobe, izjavili su i ranjeni zaštitari. U istrazi su svi optuženici tvrdili kako je pucao samo Alija, a pronađena je i samo jedna automatska puška koju je Alija, kako sam tvrdi, kasnije bacio u Savu.

Svjedočio je jučer Damir Tomašek, vještak balističke struke iz Centra "Ivan Vučetić".

– Analizirane čahure ispaljene su iz istoga oružja, a nakon što sam analizirao naknadno pronađenu pušku i dijelove fragmenta zrna, pokazalo se da je ta puška korištena, odnosno da su iz nje ispaljene dostavljene i analizirane čahure – izjavio je vještak Tomašek.

Na šakama Ćorića i Alije, nastavio je, pronađeni su tragovi ispaljivanja streljiva, dok kod Mijatovića nisu.

– GSR čestice karakteristične su za pucanje iz vatrenog oružja, a ne zadržavaju se dugo. Teorija je da nakon četiri sata otpadne gotovo 98 posto čestica. Mogu biti i prenesene prilikom skidanja rukavica, dodirivanjem oružja, rukovanjem, a pranjem ruku se mehanički uklanjaju sa šaka. Moguće je da se na šakama Ćorića pronađu GSR i barutne čestice ako je nakon ispaljenja manipulirao vatrenim oružjem. Jedna je mogućnost pronalaska čestica da ja osoba pucala, druga da je bila blizu osobe koja je pucala, a treća je da je dodirivala oružje iz kojeg je netko pucao ili se rukovala s osobom koja je pucala ili bila u blizini pucanja – pojasnio je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije