Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u Mariji Bistrici

‘Vjerujemo da je zagovorom nebeske Majke izbjegnuta još veća šteta’

U potpunosti je izgorjela dvorana za mlade u Svetištu u Mariji Bistrici
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/7
13.10.2020.
u 21:00

U požaru nije stradao ni jedan sakralni objekt u svetištu i požar neće utjecati na program svetišta, rekao je župnik Domagoj Matošević

Sreća je u nesreći da nitko nije ozlijeđen u požaru u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Nastala je velika materijalna šteta, a uzrok se još utvrđuje. Vatrogasci su dojavu o požaru dobili danas u 2.55 i već za nekoliko minuta dojurili su do svetišta. Otvoreni plamen već je zahvatio krovište gospodarskih zgrada. S vatrom su se borili sve do 9 sati, kad je potpuno ugašen.

Nije bilo unesrećenih

U gospodarskim zgradama nalazili su se dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika u kojem su znali prespavati za vrijeme velikih masovnih hodočašća, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa i katehetska dvorana. Izgorjelo je cijelo krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije potpuno ili većim dijelom uništene.

– U požaru nije bilo unesrećenih, nije stradao ni jedan sakralni objekt u svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Požar neće utjecati na program svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu – kazao je Domagoj Matošević, rektor svetišta i župnik, te zahvalio vatrogascima na brzoj intervenciji.

VIDEO Veliki požar u dvorištu Svetišta u Mariji Bistrici!

Bazilika je i dalje otvorena cijeli dan, a hodočasnicima je ulaz slobodan uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. – Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke te da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta – poručio je rektor Matošević.

Korona, potres i sad požar

Na stranici svetišta na Facebooku objavljena je fotografija plastičnog kipića Majke Božje Bistričke koji nije oštećen u požaru, što je neke vjernike nagnalo na usporedbu s požarom u crkvi 1880. godine, kad je glavni oltar s kipom Majke Božje ostao neoštećen. Brzom intervencijom vatrogasaca danas je spriječeno širenje vatre do župnog dvora i crkve. Gospodarske zgrade su većim dijelom i kulturno dobro.

– Korona, potres i sad požar. Sreća je u nesreći da je izgorio samo gospodarski dio i da je javna vatrogasna postrojba udaljena samo 300-tinjak metara. Bila je to ogromna buktinja kad je plamen zahvatio staru drvenu konstrukciju – rekao je novinarima načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

– Uz Božju pomoć i pomoć Majke Božje Bistričke, siguran sam da ćemo ovo obnoviti – istaknuo je rektor Matošević, a župan Željko Kolar rekao je da je na svima da se objekti što prije vrate u prvobitno stanje. U projektiranju svetišta sudjelovao je i poznati austrijski arhitekt Hermann Bollé. Najvažnija relikvija u svetištu je zavjetni kip Majke Božje Bistričke iz 15. stoljeća, kojoj se svake godine dolaze klanjati stotine tisuće vjernika.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Poskok 1
Poskok 1
22:12 13.10.2020.

Pa Matoševiću, kako se nije sjetila zagovoriti da uopće požara ne bude..., kad već zagovara?

CO
Cosinus
21:33 13.10.2020.

U Bibliji fino piše “ne klanjajte se djelima rukotvorenim”. Vjernik sam, ali ovo ne mogu sažvakati. Opet, demokracija je.

DU
Deleted user
21:32 13.10.2020.

Pa onda neka to sad Majka nebeska i obnovi a ne da vlada daje novac poreznih nevjernika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije