Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud

Vjerska uvjerenja ne opravdavaju protivljenje pravima gej parova

gay
Grgur Zučko/PIXSELL
16.01.2013.
u 10:41

Udruge Kontra i Iskorak izvijestili su da je jučer Europski sud za ljudska prava presudio kako vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova

Udruge Kontra i Iskorak izvijestili su da je jučer Europski sud za ljudska prava presudio kako vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova.

To je potvrdio i britanski zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ispitao je četiri slučaja koja su prezentirali kršćani, uključujući dva u kojima se tvrdilo kako njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istospolnim parovima.

Dva slučaja

U prvom slučaju, Lillian Ladele bila je državna matičarka u Londonu. Ona je smijenjena jer je odbila vršenje dužnosti sklapanja civilnog braka za istospolne parove, nakon što je to postalo legalno 2005. godine. Tvrdila je da je diskriminirana zbog svoje vjere. Sud je presudio kako diskriminacija nije postojala, te da su britanski sudovi, koji su potvrdili njenu smjenu, odredili pravu ravnotežu između njenog prava na slobodu vjeroispovijesti i prava istospolnih parova da ne budu diskriminirani.

U drugom slučaju, Gary McFarlane bio je savjetnik u pružanje psiho-seksualne terapije za parove. On je smijenjen zbog odbijanja rada s istospolnim parovima, tvrdeći to nije u skladu s njegovim uvjerenjima. Sud je jednoglasno presudio kako nije došlo do povrede njegova prava na slobodu vjere", pišu iz Kontre.

"Religija i vjerovanje duboko su privatni i osobni"

Potpredsjednica Europskog parlamenta za LGBT prava Sophie in't Veld kazala je da je ovom presudom sud utvrdio da je sloboda vjeroispovijesti pravo pojedinca. – Nedvosmisleno je da to nije kolektivno pravo na diskriminaciju LGBT osoba, žena, ljudi druge vjere ili životnih stavova. Vjerska sloboda nije razlog za izuzeće od zakona. Sud je uvjerljivo pokazao da se načelo jednakosti i jednakog postupanja ne može zaobići jednostavnim pozivanjem na religiju – kazala je Sophie in't Veld.

– Britanski zakon s pravom štiti LGBT osobe od diskriminacije i ne postoji izuzeće za vjernike. Religija i vjerovanje su duboko privatne i osobne te nikada ne bi trebale biti korištene za smanjenje prava drugih – kazao je dopredsjednik Europskog parlamenta za LGBT i zastupnik Michael Cashman, izvijestili su iz Kontre i Iskoraka.

>>Pobijedila British Airways: Niste joj smjeli zabraniti križ oko vrata

Komentara 13

ST
stjega
10:49 16.01.2013.

Ako se Europski sud za ljudska prava zalaže za prava homoseksualaca, zašto se ne zalaže i za prava kršćana? Pitam se kakve su vjerske i seksualne orjentacije ti suci?

IO
Iohannes
11:01 16.01.2013.

Vjerska uvjerenja nemaju pravo javnosti, ali nastranosti imaju pravo! Evo, to je ključni moment za sve kršćane koji su svjesni onoga što jesu i ovoga što nam se sprema. Ovo je prvi korak prema ponovnom silasku u katakombe!

DU
Deleted user
15:17 17.01.2013.

Manipulacija udruga i neistinita obrazlozenja u naslovu. LAZ u svim bojama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije