Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paula white

Kompleksna vjerska slika u SAD-u: Trumpova duhovna savjetnica uopće nije pastorica

President Trump Speaks at the Evangelicals for Trump coalition in Miami, Florida
Foto: GARY I ROTHSTEIN/Newscom/PIXSELL
1/5
18.11.2020.
u 14:45

SAD nemaju državne crkve, ali su povijesno bile utočište tradicionalnih protestantskih crkava i skupina koje su izbjegle vjerske progone u Europi, da bi zatim u Novom svijetu imale važnu ulogu u izgradnji slobode, obrazovanja, kulture i demokracije.

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH dr. sc. Jasmin Milić i pastor Evangeličke metodističke crkve Vatroslav Župančić oglasili su se u srijedu oko medijskog „paušalnog praćenja vjerskih događanja i aktera u pozadini političkog života u Americi“ u vrijeme izbora u SpAD.

„Tako su određene skupine poput propovjednice Paule White proglašene „protestantskom pastoricom“, te su protestantske i evanđeoske crkve nekritički opisane kao one koje bezrezervno podupiru jednu političku opciju.

Ovime želimo skrenuti pozornost kako je vjerska slika u Americi - zemlji velikih vjerskih sloboda puno kompleksnija.

SAD nemaju državne crkve, ali su povijesno bile utočište tradicionalnih protestantskih crkava i skupina koje su izbjegle vjerske progone u Europi, da bi zatim u Novom svijetu imale važnu ulogu u izgradnji slobode, obrazovanja, kulture i demokracije. Tako su najstarija i svjetski najbolja sveučilišta (Harvard, Yale i Princeton)na svijetu upravo protestantske provenijencije.

Protestanti i pripadnici Crkava reformacijske baštine su se zalagali za oslobađanje od ropstva, socijalna prava i ukidanje segregacije poput baptističkog pastora Martina Luthera Kinga.

I premda su gotovo svi američki predsjednici (Izuzev John Kennedyja) ukazivali na svoja uvjerenja bazirana na protestantskom kršćanstvu, treba napomenuti kako je upravo sekularnost jedna od najvećih tekovina vjerskih sloboda kako ih danas razumijemo velikim dijelom potekla iz američke demokracije.

Ta sekularnost je povijesno uvjetovana i značila je prvenstveno odvojenost države ili vlasti od uplitanja ili instrumentalizacije crkava u vlastite svrhe.

Crkve moraju biti potpuno slobodne u svom radu i dobrobiti društva, zalagati se za život, mir, etiku  i ljudska prava u zemlji,  ali povijest pokazuje koliko nekritična bliskost i povezanost s vlastima može imati tragične posljedice za svaku pa i protestantske crkve.

Stoga se ograđujemo od samozvanih proroka, iscjelitelja bolesti i propovjednica koje se predstavljaju kao protestantsko svećenstvo. U slučaju navedenih televizijskih propovjednika i propovjednica radi se o predstavnicima samostalnih i nedenominacijskih vjerskih zajednica (koje više djeluju kao privatne korporacije nego vjerske zajednice) te s tradicionalnim protestantizmom kao ni s Crkvama reformacijske baštine nemaju nikakve veze.

Apeliramo za boljom religioznom edukacijom novinara u Hrvatskoj te upućujemo da na hrvatskom jeziku postoje brojni pisani i digitalni izvori koji mogu dati pravu informaciju o djelovanju protestantizma u SAD, svijetu i u Republici Hrvatskoj u kojoj je protestantizam prisutan od vremena reformacije. Treba naglasiti da su Hrvati poput Matije Vlačića Ilirika i Markantuna de Dominisa dali značajan doprinos u razvoju protestantske reformacije“, poručuju biskup Milić i pastor Župančić.

VIDEO: Viralna snimka Trumpove savjetnice

Ključne riječi

Komentara 5

NA
navijeke
18:18 18.11.2020.

Jasno da nije pastorica, dotična dama je pastirica. I kao vrsna stručnjakinja u svojoj branši vodi brigu o nepredvidljivom žutom govedu.

SI
siglinde9999
18:20 18.11.2020.

Trebalo bi se naglasiti da je razlika između protestantske crkve i lutersanske. Protestsntska ima korjene u U.Kraljevstvu i njemu bliskim zemljama kao Nizozemska s Luteranska Njemačko govornom području.

Avatar Pleše.S.Vukovima
Pleše.S.Vukovima
20:15 18.11.2020.

Trump vjeruje u jednog boga...Zove se Donald Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije