Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijava Ministarstvu

Vjerovali u urbanu legendu pa ostali bez diplome

FOI
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.03.2015.
u 23:15

Legenda kaže 
‘Kad student dođe osmi put na ispit, profesor će ga sigurno pustiti’

Zbog urbane legende nekolicina studenata Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu izgubila je pravo na studiranje. Prema toj legendi, kad student dođe osmi put na ispit, nema šanse da ne prođe. Profesor će mu se sigurno smilovati i pustiti ga s minimalnom ocjenom.

Ipak samo mit

Da to nije točno i da je to samo mit, na svojoj je koži osjetilo nekoliko studenata koji su nakon tri ili četiri godine napustili fakultet bez diplome. Potezale su se i političke veze, pa je i sam dekan Vjeran Strahonja morao istaknuti podatak da su “za jednog studenta urgirala tri gradska i županijska dužnosnika”. Neobična priča ne bi vjerojatno ni dospjela u javnost da nije bilo vijećničkog pitanja SDP-ovca Dražena Pavličevića.

– Izvanredni studenti koji sami sa svojim roditeljima plaćaju studij i koji su došli na zadnji ispit prije obrane završnog rada, nakon što ga nisu uspjeli položiti ne isključivo svojom krivnjom, pišu molbu dekanu da im se odobri dodatni rok za polaganje zadnjeg ispita. Molba im se odbija – upozorio je Pavličević i upitao zašto se izvanredne studente ograničava vremenskim rokom ili brojem izlazaka na pojedine ispite, kad oni sami financiraju svoje školovanje? Zatražio je od gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) da “svojim autoritetom i položajem” apelira na vodstvo fakulteta da se pravilnik o studiranju uskladi s Bolonjom i da se ukine ograničenje kako bi ti “mladi ljudi uspjeli završiti školovanje i steći željena zvanja”. Dekan Strahonja odgovara:

– Ako su studenti pali “ne isključivo svojom krivnjom”, nije jasno tko bi bio suodgovoran što nisu znali na ispitu. Gubitak prava studiranja nakon što student osmi put ne položi ispit svakako je ozbiljan problem. Svjesni toga, pokušat ćemo studente dodatno upozoriti na rizike ako nepripremljeni dolaze na ispite, a posebno ako se radi o ispitu koji polažu osmi put – najavljuje Strahonja.

Kako doznajemo, godišnje u prosjeku desetak studenata gubi pravo na studiranje jer ni nakon osmog polaganja ne uspiju dobiti prolaznu ocjenu. Studenti su, zaključuje dekan, pali jer nisu znali riješiti zadatke i odgovoriti na pitanja. I on je, napominje, upoznat s urbanom legendom.

Usklađeni s Bolonjom

– Naše analize pokazuju da neki studenti očekuju da će proći na ispitu koji polažu osmi put jer su i nastavnici svjesni da u protivnom gube pravo studiranja. To je jedino obrazloženje za činjenicu da na ispit dolaze nepripremljeni, predaju prazan papir ili nekoliko puta ne izađu na prijavljeni ispit, očekujući osmi izlazak – napominje dekan koji ne da političarima da se miješaju u autonomiju Sveučilišta. Bolonjski proces ne predviđa da se ispiti mogu polagati unedogled, a gradonačelnik ne može urgirati da se pravilnici na FOI-ju usklade s Bolonjom jer su oni već – usklađeni. Cijeli je slučaj netko prijavio Ministarstvu znanosti i pučkom pravobranitelju.

>> Studenti zainteresirani za najam državnih stanova

>> Studenti će vam pomoći ako nemate novca za odvjetnika

Komentara 1

DU
Deleted user
09:17 11.03.2015.

Kakav divno smušeni članak. Kao da ga je sastavio pučkoškolac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije