Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud protiv crkve

Vjeroučiteljima se ne može dati otkaz jer nisu u crkvenom braku

vjencanje crkva
arhiva vl
22.04.2011.
u 09:00

Ustavni sud Španjolske presudio je u korist vjeroučiteljice koja se nije crkveno vjenčala

Punih deset godina trajao je sudski proces u Španjolskoj koji je, nakon što je prije nekoliko dana završen, Katoličkoj crkvi u toj zemlji zadao prilično težak udarac. Španjolski ustavni sud, nakon desetogodišnjeg procesa, donio je presudu kako je Ressurecion Galera, vjeroučiteljica koja se udala za razvedenog čovjeka, nepravedno otpuštena s posla.

Desetogodišnje suđenje

Već stoljećima Crkva u Španjolskoj zapošljava i otpušta vjeroučitelje u skladu sa svojim propisima, a jedan je od njih i strogo poštovanje svih crkvenih pravila vezanih za izbor bračnog partnera. – Imamo spoznaja da živite s oženjenim čovjekom, što je neodrživa situacija, rečeno je Galeri kada je 2001. otpuštena s mjesta vjeroučiteljice u lokalnoj školi Los Llanosde la Canada, nakon što je punih sedam godina predavala taj predmet. Iako se Galera, čiji je suprug čekao crkveno poništenje prethodnog braka, odmah obratila sudu, niže sudske instance redom su odbacivale njezinu žalbu i potvrđivale crkvenu odluku, sve dok predmet nije došao do španjolskog ustavnog suda. Prema odluci tog tijela, Galera je nepravedno ostala bez posla.

– Njezin brak nema nikakve veze ili implikacija na posao koji obavlja, stoji u konačnom obrazloženju presude ustavnog suda.

Neustavnost postupka

Sama Galera, koja je tijekom protekla desetljeća počela novu karijeru, ovaj put kao vlasnica prenoćišta koje sada vodi zajedno sa suprugom, pozdravila je odluku o neustavnosti crkvenog postupka. – Ono što je u ovome trenutku bitno jest pokazati tim ljudima da se ne mogu odnositi prema nama kao da smo u dobu inkvizicije, kaže Galera za španjolski El Pais. Njezin slučaj nije usamljen jer, iako nema službene statistike, pretpostavlja se da je zbog istog razloga s mjesta vjeroučitelja u Španjolskoj otpušteno najmanje nekoliko stotina osoba. Nakon ove odluke ustavnog suda većina njih mogla bi pokrenuti sudske postupke radi naknade štete i povratka na svoj nekadašnji posao. Crkva nije pak zadovoljna presudom.

– Učitelji bi trebali vjerovati u ono što predaju djeci, rečeno je u komentaru španjolskog katoličkog radija COPE.

Komentara 8

PR
probuđen
10:07 22.04.2011.

Španjolci su imali jaku inkviziciju,bili kolonijalni osvajači i uništavali napredne civilizacije Inka i Maya,imali režim Franca,i opet su uspjeli pobijediti crkvu homoseksualnim brakovima i posvajanjima djece,kao i ovim činom pred ustavnim sudom.imaju socijalističku vladu što i znači državu bez uplitanja crkve u vlasti.Fascinacija je koliko španjolski narod brzo uči sve povijesne lekcije,zemlja na rubu bankrota sa Portugalom također,uvijek u svemu ide naprijed.a mi više nemamo nikakve moralne norme,sve ide unazad otpočetka hrvatske države.Nije da su Španjolci uspješniji od nas u ovom slučaju,već je ovo dokaz da crkva uvijek treba biti odvojena od države i nema se što miješati u egzistenciju građana,pa bili oni i vjeroučitelji i vjeroučiteljice.

MM
Mladen Miletić
10:07 22.04.2011.

Da to je dobro šta EU i Hag nam govore i sude jel u Hrvatskom balkanu su samo zna se lude ! Ustavni sud Španjolske presudio je u korist vjeroučiteljice koja se nije crkveno vjenčala .. Znbači li to a znači slobodu ako se Bog tj njegove sluge ne umješa svojim diktatom u seksualni život i \"ljubav\" vjernika....

IR
irani
09:48 22.04.2011.

\"Njezin brak nema nikakve veze ili implikacija na posao koji obavlja\" Time je sve receno. Zivimo u 21. stoljecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije