Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMU VJERNI! Zlatko Bacinger osnovao novu udrugu

Vitezovi Časnog stola promiču etički kodeks

12.12.2008.
u 17:52

Hrvatska viteška bratovština Petar Zrinski – Časni stol Čakovec naziv je udruge, čija je deklaracija ovih dana istaknuta na panou u središtu Čakovca.

Ogranci po Hrvatskoj
Građani su sa zanimanjem pogledali i fotografiju na kojoj su četiri muškarca u neobičnoj odjeći i šeširima na glavi. Riječ je o članovima Viteškog savjeta nove udruge – Nenadu Piklu, Siniši Škvorcu, Patriku Pintariću i mr. Zlatku Bacingeru, koji je izabran za predsjednika.

– Bratovština djelovat će na nacionalnoj razini i jer su Zrinski nesumnjivo dio hrvatskog nacionalnoga kulturno-povijesnog nasljeđa pa smatramo kako tu činjenicu treba istaknuti u nazivu udruge. Viteška je jer ćemo se u ostvarivanju svojih zadaća pridržavati viteškoga kodeksa, a Petar Zrinski jer je on podnio najveće poniženje i žrtvu u obrani časti svoje obitelji, doma i domovine. U nazivu imamo i Časni stol Čakovec jer namjeravamo osnivati ogranke i u drugim hrvatskim gradovima – pojašnjava Z. Bacinger. S obzirom na to da su među osnivačima i bivši članovi i čelnici Zrinske garde, koji su izbačeni iz nje, nameće se pitanje jesu li iz inata krenuli u osnivanje nove udruge?

– Zrinska garda promiče ratničku i vojničku ostavštinu Zrinskih. Ona igra važnu ulogu i kao svečana dekoracija drugim udrugama koje promiču povijesno i kulturno nasljeđe ovoga dijela Hrvatske. Mi želimo prekoračiti tu protokolarnu i ceremonijalnu razinu i otkrivati i promicati etički kodeks Zrinskih, kao polazište i izvorište njihove povijesne veličine – objašnjava Z. Bacinger.

Pozdrav “Domu vjerni!”
Pozdrav “Domu vjerni!” izabrali su jer objedinjava tradicionalne i univerzalne vrijednosti bratovštine – obitelj, dom, domovinu i vjeru. Članovi Viteškog savjeta odjeveni su u građanska odijela s početka 20. stoljeća. Konzultirali su se, kaže, s kostimografkinjom Ikom Škomrlj.





Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije