Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE SE TRAJNO DOSELITI

Filipinke zadovoljne poslom u Istri: Hrvatska je tiha. Osjećam se slobodno

Foto: Vijesti.hr
26.10.2019.
u 09:13

Visoko su obrazovane, ali ne boje se teškog rada jer žele svojoj obitelji osigurati egzistenciju koju na Filipinima nisu mogle jer tamo živi 100 milijuna ljudi, a standard je upola niži

U nedostatku domaće radne snage Hrvatska je počela tražiti stranu, a neki od radnika iz inozemstva koji su svoju sreću odlučili potražiti u Hrvatskoj su i četiri Filipinke koje su trenutnačno na privremenom radu u Istarskim toplicama, ali želja im je, kažu, doseliti se trajno.

- Zato što sam i ja samohrana majka i udovica. Zato ću raditi više da nahranim svoju djecu' - objasnila je Trinity Dablio, jedna od zaposlenica s Filipina za Vijesti.hr.

Visoko su obrazovane, ali ne boje se teškog rada jer žele svojoj obitelji osigurati egzistenciju koju na Filipinima nisu mogle jer tamo živi 100 milijuna ljudi, a standard je upola niži. 

- Velika je gužva ondje, uvijek je bučno. A ovdje je vrlo tiho. Kao da nikog nema na ulicama. To je za nas posve novo - kaže druga zaposlenica Rodalyn V. Roble.

- Hrvatska je lijepa zemlja. Tiha. Osjećam se slobodno - kaže njezina kolegica Janet Mahilum dodajući da jedva čeka zimu kako bi joj se ispunila želja da dotakne pravi snijeg

Četiri mjeseca im je trebalo da riješe kompliciranu papirologiju i bile su na pragu da odustanu, ali ipak su uspjele uz pomoć Izidore Crnov, tajnice lječilišta Istarske toplice. Crnov kaže kako su se poslodavci koji su se susreli s njihovim radnicama zainteresirali također za radnice s Filipina.

- Prvi puta su se susreli s njima ovdje u hotelu i u biti su postali iznenađeni s njihovom uslužnošću, ljubaznošću, govore perfektno engleski - kaže Crnov.

>> Pogledajte i ovaj video: Radnici su jedini dioničari u ivanečkoj tvrtki Itas-Prvomajska koja niže uspjehe

 

Komentara 36

BO
Boryx
09:31 26.10.2019.

Protiv takvih doseljenika sasvim sigurno ni jedan Hrvat nema ništa protiv, dakle NEMA KSENOFOBIJE ali terorFOBIJE ima cijeli svijet i zato ILEGALCI out!

DU
Deleted user
09:43 26.10.2019.

Interesantan fenomen, svi stranci hvale Hrvatsku a Hrvati j pljuju po toj divnoj državi

PE
pehlinar
09:46 26.10.2019.

Naše poslodavce ništa neće natjerat da dignu plaće. Oni će rađe uvozit jeftinu radnu snagu nego našim ljudima platit više. Nemogu se nikako odreći skupih auta i ostalih blagodati njihovog života

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije