Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura na provjeri

Visoki trgovački sud uvažio žalbu Adrisa, RBA i Addiko banke na Agrokorovu nagodbu?

Zgrada Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
10.09.2019.
u 10:11

Vraćanje predmeta na ponovni postupak prvi je korak u eventualnoj borbi protiv nagodbe, ali je daleko od izmjene nagodbe i jačeg odjeka na odnose u Fortenovi

Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbe grupe vjerovnika Agrokora među kojima su Adris Grupa, Adiko Bank, Raiffeisenbank Austria na provedbene dokumente nagodbe i vratio ih prvostupanjskom sudu na odlučivanje. U dokumentu koji je objavila medijska kuća N1 stoji da je odluka VTS-a donesena još krajem srpnja, a ona se odnosi na žalbu da provedbeni dokumenti nisu potvrđeni na sudu.

To se odnosi na osnivačke akte holdinga novog društva, administrativna pravila STAK-a, ispravu o izdanju zamjenjivi obveznica, uvjete zamjenjivi obveznica, pravila prijenosa, ispravu o izdanju poslovnih udjela, ispravu o izdanju potvrda, sporazum za vrijednosne papire, instrumente zapisa o zajmu dobavljača i Sberbanka te obeštećenje. To ne znači da se propituje valjanost nagodbe, ali se propituje je li proceduralno sve provedeno po pravilima.

– Sve navedene žalbe osporavaju pravilnost i zakonitost osporavanog rješenja i predlažu rješenje preinačiti i skratiti odobrenje izvanrednom povjereniku i Privremenom vjerovničkom vijeću na navedene tekstove, odnosno ukinuti i predmet vratiti na ponovan postupak. U bitnom navode da je prvostupanjski sud propustio odlučiti o davanju odobrenja na Dodatne provedbene dokumente iako je to predviđeno člankom 29.10. Nagodbe vjerovnika Agrokora – stoji u rješenju Visokog trgovačkog suda. Upitani za komentar, u Adris Grupi ponavljaju da uz sva njihova nastojanja i želju da se postigne nagodba Adris nije i ne može podržati tu nagodbu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Ne možemo podržati nagodbu koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu. Agrokor smo ostavili u prošlosti i krajnje smo usredotočeni na postojeće poslove. Ulažemo, osobito u turizam i zdravu hranu, i pritom ostvarujemo zapažene rezultate – poručili su iz Adris grupe. Podsjetimo, Adris je naplatio samo manji dio pozajmice Agrokoru od milijardu kuna, odnosno 15 posto, za što su dobili 1,4 posto udjela u tvrtki, a Raiffeisen banka prošla je i gore s naplatom od samo 11 posto potraživanja. 

Franck, koji je od ove tužbe u međuvremenu odustao, naplatio je 77 posto ukupnih potraživanja, a u finišu dogovora o nagodbi posebnim je aranžmanom o preuzimanju dionica Agrolagune i Žitnjaka otupljena oštrica Agram Investa koji se jako protivio nagodbi. Adris je ustrajao u tome da ne podrži nagodbu i isticali su da model namirenja koji je odabran kao metoda naplate ne uvažava ravnopravno sve vjerovnike. Uvažavanje njihove tužbe i vraćanje predmeta na ponovni postupak prvi je korak u eventualnoj borbi protiv nagodbe, ali je daleko od izmjene nagodbe vjerovnika i nekog jačeg odjeka na odnose u Fortenova grupi. 

VIDEO Fortenova grupa

Komentara 3

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
10:45 10.09.2019.

Trgovačko pravo je nešto drugo od lijepih zamisli o tome kako je bivši Agrokor bio u paklu a sada je u purgatoriju.

Avatar nekakav
nekakav
11:07 10.09.2019.

nikada nas neće zaustaviti!

AE
Aedes2017
20:02 10.09.2019.

Plenković se trudio maknuti od teme Agrokor i smugnuti u Bruxelles .Nije uspio. E ,sad će se malo pržiti a ,nadati se i upržunuti na desetak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije