Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Michelle Bachelet

Visoka povjerenica UN-a poziva Rusiju na neovisnu istragu slučaja otrovanog ruskog političara

FILE PHOTO: Michelle Bachelet speaks at a session of the Human Rights Council in Geneva
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
08.09.2020.
u 13:00

"Slučajevi trovanja ili drugih oblika ciljanog atentata na sadašnje ili bivše ruske građane protekla dva desetljeća, bilo to u samoj Rusiji ili na stranom tlu, vrlo je uznemirujuće", priopćila je Michelle Bachelet, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u utorak Rusiju da provede ili surađuje u potpuno neovisnoj istrazi trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog nervnim otrovom novičokom, a sudski proces ubojicama saudijskog novinara ocijenila je netransparentnim. 

Navaljni više nije u komi i reagira na podražaje, objavila je u ponedjeljak berlinska bolnica Charite. Kažu da mu se stanje poboljšava. 

"Slučajevi trovanja ili drugih oblika ciljanog atentata na sadašnje ili bivše ruske građane protekla dva desetljeća, bilo to u samoj Rusiji ili na stranom tlu, vrlo je uznemirujuće", priopćila je Michelle Bachelet, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava. 

U ranijim incidentima nisu se provodili odgovarajući pravni postupci, što je rezultiralo "potpunom nekažnjivošću" u Rusiji, rekao je njezin glasnogovornik Rupert Colville na konferenciji za medije u Ženevi. 

UN-ov ured u utorak je objavio i da je na suđenju zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. nedostajalo transparentnosti i dodjele odgovornosti za zločin. Saudijski sud je u ponedjeljak preinačio smrtnu kaznu ubojicama saudijskog novinara Jamala Khashoggija na zatvorske kazne između osam i 20 godina.

Ublažavanje kazne dogodilo se nakon što su Khashoggijevi sinovi u svibnju rekli da su oprostili ubojicama svog oca. 

Glasnogovornik UN-a Rupert Colville, naglasivši da se UN protivi smrtnoj kazni, rekao je da je u ovom slučaju "nije bilo dovoljno transparentnosti u pravosudnom procesu". "Odgovorni bi trebali dobiti kazne razmjerne zločinu", dodao je.

Komentara 5

Avatar Čepiga.
Čepiga.
13:52 08.09.2020.

Kakav je to režim koji truje vlastite ljude? Gdije je tu poštovanje prema ljudskom životu? Poštovanje prema ljudskom životu je osnovna značajka svakog civiliziranog društva.

SI
sisavac
13:38 08.09.2020.

jel znate nekog otrovanog da je tužio rusiju? za sud trebaju dokazi. a najjači dokaz zapada protiv rusa je izjava političara highly likely... niti jedan medicinski dokaz nije priložen, neovisno provjeren...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije