Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

"Više se nikome ne može obećati stalni radni odnos"

mario monti, elsa fornero
Reuters/PIXSELL
07.02.2012.
u 11:21

Talijanski premijer Monti već je napadnut zbog izjava da je "monotono" cijeli život provesti na istom radnom mjestu, a sada su napadnute i njegove ministrice

Dobiti stalno zaposlenje je iluzija. Valja shvatiti da su prošla vremena u kojima se počelo raditi na jednom mjestu u jednom poduzeću i tamo se ostajalo do mirovine. Danas nitko ne može nikome zajamčiti stalni radni odnos.

S takvim stajalištem talijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija počela je pregovore sa sindikatima o novim zakonima o radu. Trenutačno ima više od tri milijuna osoba koje rade na određeno vrijeme, zatim ima onih koji rade na projektima, onih koji rade bez ugovora, odnosno plaćeni su nakon što izdaju račun itd. Ima oko 50, a prema nekim računicama čak 400 vrsta raznih ugovora o zaposlenju.

– Potrebno je svima zajamčiti određenu zaštitu, ali nikome se ne može obećati stalni radni odnos. To znači da se ne mogu davati lažna obećanja, iluzije – izjavila je ministrica rada Elsa Fornero.

Uvodi se veća fleksibilnost na tržištu rada. Sindikati se protive olakšanom davanju otkaza. Fornero kaže da je potrebno limitirati negativne oblike radnih ugovora, one koji ne jamče nikakvo pravo radniku, ali isto se tako ne može više ni zadržati zakon prema kojem se zaposleniku ne može dati otkaz.

Ministrica unutarnjih poslova Anna Maria Cancellieri kaže da su "Talijani mentalno zaustavljeni na stalnom radnom mjestu, žele imati stalni radni odnos, po mogućnosti u blizini mame i tate". U suvremenom svijetu sve se više ide prema fleksibilnom radnom tržištu i, ako se ne promijeni mentalitet i, prije svega, zakoni, Italija će zaostati.

Mario Monti kazao je da je “monotono” biti cijeli život na istom radnom mjestu. Zbog te je izjave napadnut, a napadnute su i ministrice zbog svojih izjava o fleksibilnosti rada. Spočitava im se što su tim izjavama uvrijedili nezaposlene te se ističe da Talijani odlaze iz Italije u potrazi za poslom.

Unutar Europske unije Talijani, poslije Rumunja, najbrojniji su emigranti. Posebno mladi Talijani odlaze raditi u druge zemlje. Polemike će biti sve veće što će se više približavati datum iznošenja novih zakonskih mjera u području rada i zapošljavanja. No istina je da sindikati žele obraniti neke dijelove zakona koji u današnjem svijetu više nisu obranjivi.

Komentara 72

OB
-obrisani-
17:29 07.02.2012.

Ti koji najviše kradu govore o radu .I Marx je najviše pisao o radu,a nikad se u životu nije oznojio ! Kundenservice 24 je pun pameti ko g***** vitamina.

KU
Kundenservice24
11:45 07.02.2012.

\"stalna radna mjesta\" kako to glupo zvuci! Vec trideset godina citav gospodarski sistem pa i citavo drustvo se krece u suprotnom smjeru od ovog \"stalna radna mjesta\"! Sto znaci stalno radno mjesto, vjecni portir ili inzinjer koji je prije 20 godina zavrsio sa ucenjem, jednom zaposjeo stalno radno mjesto i danas tu beskorisno provodi dane jer ga stite radni zakoni i zakoni ó zastiti od otkaze! Nikad vise stalna radna mjesta nece ni postojati, nase zelje su ogromne svi hocemo visok zivotni standard, ato iziskuje i veliku zaradu, velika zarada opet od nas trazi velik fleksibilitet, i pozrtvovanost, stalno ucenje i dogradnja novih znanja!

KU
Kundenservice24
13:11 07.02.2012.

Zaboravih naglasiti trazili su milijun \"BESKAMATNO\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije