Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERSKO OKUPLJANJE

Više od dva milijuna muslimana počinje godišnji hadž u Meku

Pixabay
09.08.2019.
u 09:14

Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti u Zaljevu gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri.

Više od dva milijuna muslimana počinje u petak godišnji hadž u Meku u Saudijskoj Arabiji gdje su vlasti upozorile da neće tolerirati nikakav pokušaj politiziranja tog vjerskog okupljanja u vrijeme napetosti u Perzijskom zaljevu. 

Upravljati stalnim priljevom hodočasnika i skrbiti se za sigurnost svih obreda golem je logitistički izazov za saudijsko kraljevstvo jer je hadž najveće vjersko okupljanje u svijetu.

Mobilizirani su stoga deseci tisuća pripadnika snaga koji će se skrbiti da sve protekne u redu i da se izbjegnu tragedije stampeda, od kojih je najsmrtonosniji bio 2015. godine kada je umrlo 2300 ljudi tijekom rituala kamenovanja Sotone.

Ukupno 2,5 milijuna vjernika  iz inozemstva i same Saudijske Arabije prijavilo se za ovogodišnji hadž.

Više od 1,8 milijuna viza vjernici su dobili putem interneta, rekao je jedan od organizatora.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki muslimanski vjernik trebao bi ga obaviti barem jednom u životu ako za to ima sredstava.

U petak će hodočasnici prisustvovati tjednoj molitvi u Velikoj džamiji.

Procesije muškaraca i žena zatim će krenuti u Minu blizu Meke, bilo pješice ili autobusima koje su im na raspolaganje stavile vlasti. Mina je uska dolina koja se svake godine u vrijeme hodočašća pretvara u golemi logor bijelih šatora za smještaj hodočasnika.

Postavljeno je oko "350.000 klimatiziranih šatora", rekao je saudijski čelnik.

Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti u Zaljevu gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri.

Saudijska Arabija i njezin saveznik, Sjedinjene Države, optužuju Islamsku Republiku Iran za te incidente u Zaljevu, što Iran, vodeći saudijski protivnik za prevlast u regiji, odbacuje.

Iranska agencija Tasnim prenosi da nekih 88.550 Iranaca sudjeluje u hadžu ove godine unatoč tome što su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
09:54 09.08.2019.

"Postavljeno je oko "350.000 klimatiziranih šatora"... Super: onda mogu uzeti 1.400.000 "izbjeglica"...

Avatar Inženjer
Inženjer
10:03 09.08.2019.

Hodočaste radije u Švedistan i Deutschestan nego u Meku

TR
tramontana
11:10 09.08.2019.

A kad Komšić ide?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije