Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENAT

'Milan Bandić nije Grad Zagreb, on nije pomogao Sveučilištu'

Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
25.03.2019.
u 21:25

“Zagrebački gradonačelnik nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza”, zaključili su potpisnici

Ima memoriju Alberta Einsteina, energiju maratonca i igra na duge pruge. Pahulje lovi kao Batman, napuhne se poput žapca dok testira zagrebačku vodu, pozdravi svakog goluba na Jelačićevu trgu, a niz godina imao je veliki, nikad realizirani projekt za Zagreb, sažet u opisu: “Želim da vjeverica s Jelačić placa dođe do Save penjući se s drveta na drvo”. Sada planira Manhattan u Novom Zagrebu, a ako mora predstaviti sam sebe, onda će reći: “I ja sam politolog i imenovanje politologa najbolje je rješenje zbog moje dokazive širine potvrđene u praksi.”

Pola godine u pritvoru

No sve te prilično rijetke “vrline i vještine” zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koje je samostalno prezentirao javnosti u godinama svog vladanja uglavnom s govornice Gradske skupštine, nisu dovoljne da bi od Sveučilišta u Zagrebu dobio počasni doktorat. Ili barem ne bi trebale biti. Nije mu za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, koji se dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi, dovoljna ni činjenica da je gradonačelnik metropole.

To je jasno u svome otvorenom pismu odaslanom Senatu Sveučilišta poručilo 750 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice, apelirajući da se počasni doktorat ne dodijeli Milanu Bandiću. Potpise su sakupili u samo tri dana i podsjetili Senat na ključne argumente prilikom odlučivanja o počasnom doktoratu.

– Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke – izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih WC-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a „Naša zarobljena mista“ navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti – stoji u otvorenom pismu koje, između ostalih, potpisuju Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, Vuk Vuković sa Sveučilišta u Oxfordu, Rudi Mrazović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Vladimir Mateljan s Filozofskog fakulteta, Pavel Gregorić s Instituta za filozofiju, Ivan Batoš s Muzičke akademije, Damir Bakić s PMF-a, Goran Sergej Pristaš s Akademije dramskih umjetnosti, Stjepan Strelec s Geotehničkog fakulteta, Marija Krnić, doktorandica Sveučilišta Warwick i brojni drugi profesori i studenti Filozofskog, Medicinskog, Fakulteta političkih znanosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog, Pravnog fakulteta, PMF-a i brojnih drugih.

Akademija nije njegova

– Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza. Svi navedeni „doprinosi“ Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja Zagrebom. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu “padaju u vodu” – naglasili su potpisnici otvorenog pisma osvrćući se na obrazloženja zbog kojih bi Muzička akademija rado Bandiću dodijelila počasni doktorat.

– Nova zgrada Muzičke akademije, rekonstrukcija Francuskog paviljona, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata – sve to nema velike veze s Bandićem – zaključuju potpisnici.

>>Milan Bandić

Ključne riječi

Komentara 25

BU
Budak
13:05 25.03.2019.

Nažalost je ovaj lik svima njima “doktor”.

BA
bakulušić
16:51 25.03.2019.

Ako žele biti uvjerljivi, neka se zauzmu za posmrtno oduzimanje počasnih doktorata Josipu Brozu Titu. U protivnom sve ovo treba promatrati kao politikantsku lakrdiju. Što u biti i jest.

TR
truba
13:58 25.03.2019.

Za sve te likove,on je doktor akademik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije