Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Više od 70 osoba pod istragom u BiH zbog terorizma

sipa
Foto: Zvonimir Ćorić/PIXSELL
11.05.2016.
u 11:11

I dalje se radi na istragama koje se odnose na osobe na istaknutim dužnostima uključujući i Milorada Dodika

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine do sada je otvorilo istrage protiv više od sedamdeset osoba koje se tereti za terorizam i učinit će se sve što je nužno kako bi se takva kaznena djela procesuirala, izjavio je glavni bosanskohercegovački tužitelj Goran Salihović u intervjuu koji su danas objavile banjolučke "Nezavisne novine".

"Vodimo istrage protiv više od sedamdeset osoba koje su osumnjičene za kaznena djela terorizma i kaznena djela koja imaju veze sa terorizmom. Procesuirali smo značajan broj optuženih, već imamo dosta pravomoćnih i provostupanjskih presuda za terorizam na vrlo stroge kazne zatvora. Bila su samo dva sporazumna priznanja u vezi s odlaskom u Siriju, u kojima je predložena kazna od godinu dana zatvora, koju je tužitelj ocijenio adekvatnom s obzirom na način i ulogu izvršenja kaznenog djela kao i suradnju optuženih s agencijama za provođenje zakona", izjavio je Salihović.

Dodao je kako su u Tužiteljstvu BiH odluči nastaviti borbu protiv terorizma te kako su dovoljno osposobljeni za takvu zadaću.

Najavio je kako će Tužiteljstvo BiH i policijske agencije reagirati na djelovanje takozvanih paralelnih džemata koji djeluju izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice ukoliko se utvrdi da u tome ima elemenata kaznenog djela.

Salihović je potvrdio kako je terorizam bio među glavnim temama nedavnog susreta čelnika policijskih i pravosudnih tijela u BiH s direktorom CIA-e Johnom Brennanom koji je nedavno boravio u Sarajevu pri čemu su razmijenjene dostupne informacije.

"U ovom trenutku BiH je na nekoj zadovoljavajućoj razini i kada pogledamo brojku od 128 boraca na stranim ratištima, koliko ih je poginulo, koliko se vratilo, koliko smo procesuirali, na neki način možemo biti zadovoljni.  S tim kaznenim djelima nikada se ne zna i moramo biti vrlo oprezni, država mora uložiti mnogo, mnogo u opremanje i popunjavanje svih policijskih agencija i tijela", kazao je Salihović.

Potvrdio je i kako se u Tužiteljstvu BiH i dalje radi na istragama koje se odnose na osobe na istaknutim dužnostima uključujući tu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je, kako je pojasnio Salihović, obuhvaćen istragom koja se vodi o poslovanju "Pavlović banke" iz Bijeljine i trenutačno se utvrđuje ima li tu elemenata Dodikove kaznene odgovornosti.

Dodik je 2007. godine u "Pavlović banci" podigao kredit od 750 tisuća eura za kupnju vile u Beogradu a kaznena prijava koju su protiv njega podnijele oporbene stranke navodi kako je taj kredit bio fiktivan te kako je Dodik kuću kupuo gotovim novcem za kojega nije imao pokriće.

Komentara 2

DA
Darko22
13:02 11.05.2016.

I sada bi naši političari (čitajte "psi bruxelesa") htjeli takvih 1200 u našu državu primiti, žalosno.

KK
katka-kr
11:29 11.05.2016.

nista novo.... u njemockoj ih ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije