Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI ZBOG RESTRIKCIJA

Više od 600 ugostitelja zatvorilo kafiće na sat vremena: 'Dopustite nam da radimo'

Akcija '5 do 12', ugostitelji Kvarnera i Istre zatvorili objekte na jedan sat
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
10.09.2020.
u 14:11

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, proglasila je uspješnost akcije održane s motom sa sloganom "Zatvorimo danas kako bismo ostali otvoreni sutra" cilj koje je bio potaknuti žurno djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u sektoru i spriječio njegov kolaps.

Više od 600 ugostitelja Kvarnera i Istre danas je s početkom u 11 sati i 55 minuta zatvorilo svoje ugostiteljske objekte na jedan sat kako bi upozorili na poteškoće s kojima se susreću zbog restrikcija koje je donio koronavirus i zatražili pomoć kako bi opstali i dočekali iduću sezonu.

Inicijator akcije - Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, proglasila je uspješnost akcije održane s motom sa sloganom "Zatvorimo danas kako bismo ostali otvoreni sutra" cilj koje je bio potaknuti žurno djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u sektoru i spriječio njegov kolaps.

Potpredsjednik nacionalne udruge ugostitelja i predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić izjavio je da ugostitelji traže preferencijalnu stopu PDV-a na hranu odnosno za jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino. Rekao je da je ugostiteljima otežan pristup kreditima, jer banke ne očekuju da će im moći vratiti posuđeni novac te da ugostiteljima treba osigurati pristup kreditima za likvidnost i investicije kod komercijalnih banaka, HAMAG-a i HBOR-a.

"Dopustite nam da radimo, plaćamo ljude, najamnine, naknade i poreze, jer iz spaljene zemlje neće biti plodova. Vjerujemo da radite što smatrate ispravnim, no dopustite i struci da vam kaže da ste pogriješili," poručio je Jakominić.

On je rekao da su mjere za očuvanje radnih mjesta spasile radnike u ugostiteljskim objektima od otkaza, ali da poduzetnike nisu spasile, posebice u povremenom putničkom prijevozu, event industriji, putničkim agencijama itd.

Istaknuo je da su poduzetnici iscrpili većinu svojih resursa, da im je blokiran pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji te da sve to upućuje da je kolaps, ne samo ugostiteljstva, odgođen s travnja na studeni.

Naveo je da anketa udruge ugostitelja iz cijele Hrvatske pokazuje kako njih 60 posto ima pad poslovanja veći od 50 posto, a 40 posto procjenjuje da u sadašnjim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Oko 80 posto morat će otkazivati ugovore djelatnicima, rekao je Jakominić, koji ne očekuje se da će se ti pokazatelji promijeniti nabolje te procjenjuje da u ugostiteljstvu prijeti oko 20 tisuća otkaza.

Ugostitelji strahuju od posezone 

Akcija je održana i u Puli, gdje je na zatvaranje kafića u posezoni upozorio predsjednik Udruge barmena Istarske županije i vlasnik jednog pulskog beach bara Marko Ristić.

Kazao je kako čak 30 posto lokala neće preživjeti zimu, što će kao posljedicu imati veliki broj nezaposlenih konobara i kuhara.

"Sezona je prošla bolje od očekivanog, ali promet je ipak 40 posto manji u odnosu na prošlu sezonu, a zbog smanjenog obima posla ove sezone zaposlili smo 50 posto manje sezonaca nego lani", kazao je Ristić.

Pad prometa po njegovim riječima bit će puno veći na zimu.

Po njegovim riječima ukoliko Vlada ne reagira na vrijeme s dodatnim mjerama i smanjenjem PDV-a mnogi će svoje objekte za mjesec-dva zatvoriti za stalno. 

"Nepojmljivo je i nashvatljivo da kafići rade do ponoći, a zatim se mladi skupljaju i druže u parkovima. Ima li to smisla?", upitao se Ristić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije