Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markov trg

Više od 435 predstavnika udruga, jedan po jedan, urudžbiralo Vladi apel za spas hrvatskog modela podrške razvoju civilnog društva

civilno društvo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
09.05.2016.
u 13:08

Vladi poručuju kako je supostavljeni institucionalni model razvoja civilnog društva kao i sustav financiranja organizacija civilnog društva dobar primjer i uzor u kvalitetnoj i transparentnoj izgradnji sustava podrške razvoju civilnog društva

Predstavnici udruga civilnog društva, njih više od 435, jedan po jedan, danas su Vladi urudžbirali Apel da sačuva hrvatski model podrške razvoju civilnog društva. Na to ih je potaknula Odluka Vlade vezana za preraspodjelu sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu kojom se, tvrde u udrugama, ugrožava ne samo mreža potpore već i djelovanje i opstanak brojnih organizacija koje pružaju direktne socijalne usluge najranjivijim skupinama u društvu.

Vladi poručuju kako je supostavljeni institucionalni model razvoja civilnog društva kao i sustav financiranja organizacija civilnog društva dobar primjer i uzor u kvalitetnoj i transparentnoj izgradnji sustava podrške razvoju civilnog društva.

Zato 435 potpisanih udruga iz cijele Hrvatske apelira na Vladu da u strateškim odlukama povezanim s razvojem civilnog društva poštuje izgrađen model podrške i uspostavljene institucije Vladina ureda za udruge, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Savjeta za razvoj civilnog društva. Pozivaju Vladu da poštuje demokratske procedure parlamentarne rasprave, javnog dijaloga te argumentiranog oblikovanja i donošenja javnih politika i ne donosi odluke koje su u suprotnosti s temeljnim načelima i dobrim praksama društvenog razvoja na razini EU i Vijeća Europe.

Mirela Travar iz Inicijative za snažno civilno društvo, a ujedno i bivša članica Savjeta za razvoj civilnog društva, kaže da su ih na akciju potaknula zbivanja u posljednjih mjesec dana.

– Donijela se uredba kojom su se drastično srezala sredstva za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj. Donijela se na način da je ignoriran dijalog, donesena je mimo ustavnih i demokratskih procedura i bez strateških i analitičkih podloga iako ozbiljno narušava sustav podrške organizacijama civilnog društva. Brine nas da izmjena te stavke na uredbi nije jedina stvar koja nam možda prijeti, trenutačno se blokiraju sastanci Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kao i drugih zaklada koje se bave podrškom organizacijama civilnoga društva, kao što je zaklada Kulture Nove, dolazi do paralize institucija koje su dugo godina djelovale kao podrška jednom sustavu koji je uzoran i izvozni model Hrvatske u druge zemlje. Dolaze i informacije da će se mijenjati Zakon o lutrijskim sredstvima i da će se ukinuti novac za udruge – pojašnjava Travar te dodaje kako se nakon izmjene sporne Uredbe o raspodjeli prihoda od igara na sreću počeo urušavati cijeli sustav.

– Direktne posljedice urušavanja sustava imaju nekoliko aspekata, jedan da se slabi samo civilno društvo, a drugi da se fondovi EU neće moći povlačiti onako kako su se trebali pa dolazi do paralize Europskog socijalnog fonda – zaključila je Mirela Travar.

Predstavnici udruga akciju su započeli u 11 sati, a u 13 sati, dok pišemo ovaj tekst, još uvijek se kolona aktivista protezala preko cijelog Markova trga.

>>'Orešković mora javno obrazložiti odluku Vlade o ukidanju financiranja za udruge'

Komentara 20

DO
DonQuijote
13:30 09.05.2016.

Koliko se krpelja nakupilo, to je strašno.

TR
tragurion1954
13:40 09.05.2016.

Osnovni problem je novac i od koga! Zašto bi država financirala kojekakve skupine i njihove uglavnom nepotrebne programe? Što se članovi udruga ne prime pravog posla nego gledaju kako ušićariti. Od poreza građana. Dosta je toga, to ni Amerika nee bi podnijela. Doduše, tamo toga i nema! Treba ukinuti davanja i za udruge i lazne invalide i nepotrebnu birokraciju. Ova kombinacija kapitalizma i socijalizma u Hr ne vodi nikud. Dosta razbacivanja novca građana! Rad, konkretan rad, molim!

DU
Deleted user
13:39 09.05.2016.

Članovi civilnog društva misle da su bogom dani i da porezni obveznici trebaju plaćati njihov "rad", a istovremeno na destke tisuća mladih ljudi odlazi raditi u inozemstvo kako bi prehranilo svoje obitelji. Postoji veliki broj civilnih udruga (koje su poo zakonu neprofitna udruženja) koje se istinski brinu za one kojima je pomoć potrebna, ali većina ovih su zapravo neka vrsta uhljeba koja uživa kruh bez motike. Ako ti je uistinu stalo do društva, onda u trenucima kada se reže svima, prihvati to kao činjenicu, a ne kao ideološki problem, a u krajnjem slučaju, nauči se snalaziti u novim situacijama. Ako je tvoj rad uistinu potreban i društveno koristan, pomoći će narod i dati novac za sve što treba. U malim selima postoje udruge koje ne dobivaju velike novce, snalaze se kako znaju i umiju i ne kukaju da ih je Hasanbegović svojom ustaškom ideologijom zatrovao i omeo u radu... Imamo više udruga nego županija i općina. Novac im se dodjeljuje kao da smo Švicarska, a ne, kako oni to vole reći, mala zaostala balkanska prčija! Pljujete po ovoj zemlji, po narodu i njihovoj vjeri i onda još očekujete od tog istog zaostalog naroda da plaćaju vaš (ne)rad. Vi biste prvi trebali ići u Irsku, Njemačku na bauštelu, a normalnim ljudima onda dati vaš novac da pokrenu nekakv normalan posao od kojeg će država ubirati porez, plaćati profesore, graditi ceste, škole, domove zdravlja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije