Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO

Više od 400 političara i javnih ličnosti na 'izbornoj noći'

05.11.2008.
u 23:00

Izborna volja američkih građana potpuno se poklopila sa željama i očekivanjima više od 400 bh političara, stranih diplomata, javnih ličnosti i novinara koji su se okupili na “izbornoj noći” koju je u Sarajevu organiziralo američko veleposlanstvo.

U pravom izbornom ambijentu koji su djelatnici veleposlanstva stvorili u zgradi Parlamenta BiH, brojni gosti pratili su do ranih jutarnjih sati završnicu izbornog procesa u SAD-u. Kako bi doživljaj bio potpun organizirani su i “lažni izbori”, na kojima su svi prisutni mogli “glasovati” za jednog od dvojice glavnih kandidata, Baracka Obamu ili Johna McCaina. Po rezultatima objavljenim odmah iza ponoći, Obama je dobio 344 glasa ili 79,5 posto, a McCain 64 glasa ili 14,8 posto. Iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću, petnaestak glasova dobio je i domaćin “izborne noći” u Sarajevu, američki veleposlanik Charles English.

– Drago mi je što sam treći, ali mislim da sam dobio te glasove samo zato što sam večeras platio piće – našalio se English nakon objavljivanja rezultata “lažnih izbora”.

A među onima koji su došli u originalnom ambijentu dočekati preliminarne rezultate američkih izbora i glasovati na “lažnim izborima” bili su brojni predstavnici državnih, entitetskih i županijskih vlasti. Osim predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, bili su tu i mnogi članovi Vijeća ministara i Parlamenta BiH, predsjednica FBiH Borjana Krišto, entitetski premijer Nedžad Branković i gotovo svi članovi federalne Vlade, gradonačelnici Sarajeva i Mostara Semiha Borovac i Ljubo Bešlić, te predstavnici većine stranaka, kulturnih institucija, medija i stranih veleposlanstava u BiH.

Očito je kako su svi oni željeli biti dijelom “povijesnih izbora”, kako ih je okarakterizirao i veleposlanik English.

– Velika promjena u američkom političkom procesu značajna je kao i izbor Johna F. Kennedyja 1960. godine, koji je označio početak kraja vjerske isključivosti u potrazi za konačnom nagradom - američkom snom. Današnji dan označava početak kraja rasne i spolne isključivosti u procesu izbora lidera naše zemlje – kazao je English.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije