Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaos u moskvi

Više od 1000 uhićenih na prosvjedima: Vikali gradonačelniku da je sramota za Rusiju

Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.07.2019.
u 23:30

Prosvjednici traže da se neovisnim kandidatima dopusti sudjelovanje na lokalnim izborima 8. rujna. Vlasti su ukupno iz izbora isključile 57 kandidata, uključujući istaknute kritičare vlade Ilju Jašina, Dmitrija Gudkova i Ljubovu Sobol.

Više od 1000 osoba uhićeno je u Moskvi u subotu tijekom prosvjeda zbog isključivanja oporbenih kandidata iz sudjelovanja na lokalnim izborima u rujnu, priopćila je ruska policija.

Ruski aktivisti prosvjedovali su pred uredom moskovskog gradonačelnika uzvikujući "ti si sramota za Rusiju" zato što dijelu oporbenih kandidata nije omogućeno sudjelovanje u izborima za gradsko vijeće Moskve. Moskovske vlasti tvrde da ti kandidati nisu prikupili dovoljan broj potpisa no oporba te tvrdnje odbacuje.

Policija je objavila da je u prosvjedu sudjelovalo oko 3500 osoba i da je privedeno 1074 prosvjednika, prenijela je ruska novinska agencija Interfax u subotu navečer.

Na blogu nevladine organizacije OWD-info također se govori o više od 1000 uhićenja.

Oporba je ranije najavila prosvjed ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Policija je oko zgrade gradske uprave privela veći broj ljudi, a izvjestitelji agencije dpa, su vidjeli i ozlijeđene prosvjednike.

Prosvjednici traže da se neovisnim kandidatima dopusti sudjelovanje na lokalnim izborima 8. rujna. Vlasti su ukupno iz izbora isključile 57 kandidata, uključujući istaknute kritičare vlade Ilju Jašina, Dmitrija Gudkova i Ljubovu Sobol.

Gubkov, Sobolova i Jašin su uhićeni na putu prema mjestu prosvjeda.

Izborno povjerenstvo je registriralo 233 kandidata za 45 mjesta u moskovskoj skupštini.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar oxi
oxi
18:11 28.07.2019.

Wow, 3500 prosvjednika. 0.029 stanovnika Moskve.

DU
Deleted user
20:19 28.07.2019.

ovi kandidati da su bili dobri imali bi dosta potpisa a ne dozvoliti vlastima da ih samo tako otpisu ali izgleda da je to navalni (ili tako nesto) skola nemogu posteno pa ajmo malo zamutit pa u javnos mozda nesto padne na plodno tlo i imacemo vise sanse jer onako nemaju nikakve, da su bili pravi vec odavno bi imali potpise jer zapravo nije ni trebalo puno a ne ostaviti za zadnje pa kad vlast pome cesljati potpise onda u prosvjede,ljudi koji misle da mogu pobijediti na izborima to organiziraju puno ranije i bolje kao i onih par stotina koji nisu imali probleme zar su oni svi putinovi

TO
Toni66
10:46 28.07.2019.

Više od 1000 uhićenih na prosvjedima: Vikali gradonačelniku da je sramota za Rusiju, kao vidimo sve kao u najsurovijoj demokraciji.. Postoje dozvoljena okupljanja i demonstracije koje nadležni ( Vladajućih ustnov koji odobre ili ne dozvole. Kada se eto dogode tee ne dozvoljene - zabranjene demonstracije gdje se pojedinci ponašaju protuzakonito .. Narušavanje javnoga reda i mira ili usput oštećuju vozila i drugu imovinu pojedinci ili provokatorskhi grupacija huligana stranaca i plaćenika za te provokativne akcije i napade na policiju ; na scenu stupe organi reda redarstvenici i policija kojima je to posao... Te nose posebno rabijatne u policijska vozila da bi se ih identificiralo a i kaznilo zbog ne poštivanja zakona i povrede odredbi o zabrani okupljanja . Jedino što mi se ne sviđa da u Rusiji nisu shvatili da se to ne radi po jako lošem uzoru sa zapada pa su policija nosači lijenčina koji nosaju neposlušne prosvjed nike . Umjesto da stave omču na jednu nogu i vuku po podu do policijskog automobila; Osim toga kad se otimaju ispadnu iz ruku policije pa opala padnu i na pod često to bilo bi im daleko lakše i uvjeren sam kad bi dio vidio kako se odvlače pojedinci da li bi pristajali na takav sistem transporta ili smi išli put zatvora .... Eto toliko drago nam je da se dokažu i u Rusiji da uživaju totalnu demokraciju i slobodu poput EU građana i seljačina . Jedno još Moramo priznati Putin je daleko iznad onoga što je odabrao Amerikancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije