Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOVIJEST IZ BRUXELLESA

'Više ne idem do pekarnice, pečem burek u kućnoj radinosti'

Belgija u doba koronavirusa
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
05.04.2020.
u 09:06

Večernji list donosi niz priča iz svjetskih gradova i kako se život u njima promijenio zbog pandemije koronavirusa. Pročitajte ispovijest Tomislava Krasneca iz Bruxellesa

Neki nas je dan na ulasku u drugi kvart zaustavila policijska blokada. “Ce n’est pas une bonne idée” (nije to dobra ideja), rekao nam je policajac i poručio da se držimo samo kvarta u kojem živimo. Okej, barem sam dobio dosta autoritativno zvučeću rečenicu kojom mogu objasniti svojoj kćeri da nešto ne može dobiti…

U najbližem nam parku, spektakularnom Cinquantenaireu, prije dva tjedna pojavio se policijski dron koji robotskim glasom iz visina upozorava šetače i rekreativce da se ne zaustavljaju nepotrebno na mjestu i da drže metar i pol razmaka. Netko je komentirao da se osjeća kao u seriji “Black Mirror”, toj modernoj verziji onoga što stariji poznaju pod pojmom “Zona sumraka”.

Video: Hrvatski državljali vratili se iz inozemstva izvanrednim komercijalnim letovima

Nekima, poput mene, bilo je to više smiješno nego strašno, ali onda sam čuo da je jedna novinarka portala Politico zastala u šetnji da stojećki pojede kroasan i – policajac joj je napisao kaznu u visini do 500 eura! Najskuplji kroasan u Bruxellesu, kažu. Nije smiješno. Ja više i ne idem po jutarnje kroasane do prvog dućana ili pekarnice: počeo sam peći burek u kućnoj radinosti, pohvalio se time na Twitteru, čak mi je i Vlada Republike Hrvatske udijelila “lajk”, ali, ako sve propadne i ostane mi samo pečenje bureka u Bruxellesu (tržište je netaknuto, taman za osvajanje), očekujem barem državni minimalac na teret proračuna i nepovratna sredstva za mikropoduzetnike iz EU fondova…

Po jufke sarajevskog Klasa odlazim na drugi kraj grada, u Molenbeek, u dućan koji, čini mi se, drže makedonski Albanci i u kojem imaju dosta veliku ponudu proizvoda od Vardara pa do Triglava. Na policama, vidim, Čokolina još ima; znači panike nema. Kupio sam čak i dvije konzerve Podravkina mesnog doručka, neka se nađe ako zatreba za karantenu, a ako ne, onda možemo organizirati kućnu manifestaciju “kaj su jeli naši stari”.

Na povratku iz dućana tvitnem da sam kupio i travnički sir, jer nakon mesnog želim isprobati i burek od sira, i još komentiram da me srećom policijska blokada na Arts-Loi nije zaustavila i pitala kamo idem jer bi bilo teško objasniti. Na što me kolegica s Al Jazeere iz Sarajeva vrhunski podbada: “Naravno, Tomislave, da bi bilo teško objasniti kako praviš burek sa sirom!” Smijeh je lijek, barem dok ne izmisle cjepivo.

Belgija u doba koronavirusa
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije