Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nafta u rijeci Po

Više do 10 milijuna litara nafte izlilo se u rijeku Po i prijeti Jadranskom moru

po
Foto: AFP
1/7
25.02.2010.
u 08:54

Više od 10 milijuna litara nafte izbacila je u utorak, čini se namjerno, bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta pokraj Monze.

Nafta koja je izbačena iz zatvorene rafinerije u rijeku Lambro u regiji Lombardiji stigla je u rijeku Po i mogla bi zagaditi i Jadransko more. Više od 10 milijuna litara nafte izbacila je u utorak, čini se namjerno, bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta, pokraj Monze, u rijeku Lambro, pritoku rijeke Po.

Vatrogasci i ostale službe pokušavaju spriječiti širenje naftne mrlje po rijeci Po i spriječiti ekološku katastrofu.

- To je strašan atentat na okolicu i javno zdravlje. Istraga će utvrditi čija je odgovornost za tu katastrofu - izjavila je ministrica za zaštitu okolice Stefania Prestigiacomo.

Službe spašavanja, s vatrogascima na čelu, postavili su tri zaštitna pojasa u blizini grada Piacenze na rijeci Po. Prolazak naftne mrlje stvara ne samo teške posljedice za rijeku, njezinu floru i faunu, nego i težak miris. Civilna zaštita s vatrogascima s posebnim sisaljkama nastoji izvući što veću količinu nafte iz rijeka Lambro i Po te spriječiti njezin dolazak do Jadrana.

Procjene o količini izlivene nafte variraju, a kreću se od 2,5 milijuna litara, prema procjenama dužnosnika, dok ekološki aktivisti tvrde da je u rijeci završilo 10 milijuna litara.

Istražitelji iz Monze počeli su istragu ovog incidenta. Prvi čovjek Monte Dario Allevi izlijevanje nafte nazvao je "terorističkim činom protiv okoliša".

Nafta je već ubila na desetke ptica i drugih životinja, a na područjima uz obale jedne od najdužih rijeka u Europi proglašen je najviši stupanj pripravnosti.

Komentara 9

OB
-obrisani-
12:38 25.02.2010.

a gle ovu riječanku, srbija

OB
-obrisani-
19:38 25.02.2010.

Samo da ovo ne ugrozi ZERP jer Slovenci ce traziti ostetu.

BT
bili-tartuf
14:31 25.02.2010.

ma to nestigne do nas, po morskim strujama..jedino ako zapihne jugo...mozda malo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije