Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oboljelo 11 osoba

Imunolog Čičin Šain: Pfizerovo cjepivo štiti i protiv južnoafričkog soja

Foto: Screenshot HRT
1/4
11.02.2021.
u 23:00

Krovne liječničke udruge su izdale priopćenje u kojem poručuju cijepite se svim dostupnim cjepivima, napomenuo je Ivan Puljiz

Iako broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj pada, epidemiolozi strahuju zbog pojave britanskog soja od kojeg je, prema trenutnim podacima, oboljelo 11 osoba, dok se za osam još čeka potvrda Europskog centra za kontrolu bolesti.

"Poslani su na analizu u španjolski laboratorij, čeka se oko pet dana", rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji Otvoreno HRT-a te dodala kako su poslani i uzorci djece iz vrtića iz Zagreba i škole iz Dubrovnika.

"Važno je reći da za pojedinca nije opasniji nego neki drugi, ali za cijelo društvo je problem jer se brže širi", istaknuo je Luka Čičin Šain, virusni imunolog, govoreći o britanskom soju virusa. 

"Britanski soj u Njemačkoj već postoji, u pravilu se radi sekvenciranje, ali su procjene od oka. Mislimo da je na razini oko 10, 20, a možda čak i 30%. U svakom slučaju mislimo da će taj postotak rasti. U osnovi svi se sojevi šire brže, a južnoafrički i brazilski soj ne znači da je preboljena bolest donijela i imunitet. Dobra vijest je da su iz Pfizera objavili rezultate i štiti i protiv južnoafričkog soja", rekao je te procijenio da će i ostala cjepiva biti efikasna ako se prime dvije doze. 

VIDEO Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

"Krovne liječničke udruge su izdale priopćenje u kojem poručuju cijepite se svim dostupnim cjepivima", napomenuo je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te napominje kako cjepivo štiti protiv teških oblika, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

"U zadnjih desetak dana naši umirovljenici su bili jako uznemireni i dobivale su se različite informacije", navela je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i naglasila kako su umirovljenici najranjivija skupina.

"Oni najviše pobolijevaju i da smirimo sve skupa, naravno kao Sindikat i Matica napisali smo otvoreno pismo. Naravno da je tada nastala lavina od medija i umirovljeničkih udruga, ali nikada nećemo reći da se ne cijepe. Svi se moraju cijepiti i to što prije. Ono što se tiče AstraZenece oni su određene stavove i sami stekli", rekla je.

"Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, one su olakšane, a mjere pomoći ostaju i dalje", istaknuo je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. "Svi oni koji se sada otvaraju imat će pravo na 4000 kuna i na fiksne troškove u drugom mjesecu sukladno padu. Za pad veći od 60% onaj koji je zatvoren može dobiti fiksne troškove. Znači iza njih i dalje stojimo, rekao je.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 7

NA
nahtt1
00:17 12.02.2021.

Vi naravno znate da ovakvim zaključcima samo unosti pometnju među ljude ?!?!? Ili ne znate pa bubate kao Martin po diviziji. Da pojednostavim. Zašto bi se onda itko cijepio drugim cjepivom, ako ne štiti protiv tog soja ?!?! Ili ste jednostavno plaćeni da tako govorite kao i silni farmaceuti koji nam nude sve i svašta kada dođemo po običan paracetamol, a uzimaju proviziju onoga što nam uvale.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
03:26 12.02.2021.

Taj Čičin Šain, garant dobiva Nobela za medicinu.

RM
rmajstor
10:21 12.02.2021.

U godinu dana strašne pandemije, tek 5% Hrvata uspjelo se zaraziti Prehladom-19... Najstarija Europljanka sa svojih 117 godina prehodala slavni virus. A vi o represiji zvanoj mjere, špricama s instant cjepivom, maskama i skafanderima.... Bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije