Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Božinović otkrio kada bi i ostale županije mogle ukinuti nošenje maski na nastavi

Prvi je dan nove školske godine u splitskom školama
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
14.09.2020.
u 20:27

Zbog dobre epidemiološke situacije u Istri i Međimurskoj županiji, županijski stožeri donijeli su odluku da učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su tri osobe, a broj aktivnih slučajeva trenutačno je 2220, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Među oboljelima, 310 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Do danas je ukupno testirano 225 014 osoba, od toga 3180 u posljednja 24 sata.

20:28 - Danas smo imali 65 novozaraženih, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže kako je ponedjeljkom uvijek manja brojka jer se nedjeljom manje testira.

- Nadamo se da idemo prema zadržavanju krivulje i da ona neće rasti prema gore, ali to će ovisiti o svima nama. Vidjeli smo da ni ljeto nije usporilo virus. U ovom trenutku nemamo novih mjera. Otvorene su škole, praktički je sve otvoreno i svaki dan razmišljamo, analiziramo i predviđamo što dalje - kazao je Božinović za Dnevnik Nove TV i komentirao činjenicu da su Istra i Međimurje ukinule obvezno nošenje maski u školama.

- To je sukladno uputama da lokalni stožeri donose odluke. One su u skladu s uputama. Lokalni stožeri mogu donositi takve odluke. Situacija je sada povoljna. Ukoliko bude padao broj zaraženih u ostalim županijama, i one će donijeti takve mjere.

Kazao je kako se u ovom trenutku ne razmišlja o maskama na otvorenom

14:43 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Testirano je 234 uzoraka i svi su negativni.

U istom razdoblju evidentirana su dva nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 34, čemu treba pribrojiti i jednog hospitaliziranog stranog državljanina.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se deset osoba, od kojih je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalaze se 23 osobe.

– Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 188 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta – kažu u Stožeru.

12:55 – Stožer civilne zaštite Međimurske županije izdao je preporuku učenicima međimurskih škola o ukidanju obaveze nošenja maski učenicima za vrijeme nastave. 

Stožer je, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije izdao preporuku kojom se zbog trenutačno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave. Tako više nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

– Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ako se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi – kažu u Stožeru.  Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega ako se ne pogorša epidemiološka situacija. Trenutačno je u Međimurju 18 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je oko 70 osoba.  Danas nije bilo novih slučajeva zaraze u županiji.

U utorak 15. rujna 2020. završava razdoblje tijekom kojega je Zavod za javno zdravstvo donosio odluke o održavanju manifestacija na području Međimurske županije. Donošenje odluka u nadolazećem razdoblju preuzet će Stožer civilne zaštite Međimurske županije. 

12:15 Zbog dobre epidemiološke situacije istarski Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak odluku da u Istri učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, potvrdio je u ponedjeljak načelnik Stožera Dino Kozlevac.

"Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. No, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.  

Trenutačno je u Istri u samoizolaciji 40 učenika iz buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja“ te iz srednje škole nakon što je prije pet dana dvoje učenika bilo pozitivno na Covid-19, zbog čega su dva školska razreda još uvijek u samoizolaciji. Osim njih, u mjerama samoizolacije jest šest profesora i učitelja.

>> VIDEO Roditelji u Šibeniku pokrenuli peticiju protiv obaveznih maski u školama

11:24 – Tijekom posljednja 24 sata u  KBC-u Osijek testiran je 191 uzorak, od kojih su tri uzorka osoba s područja Osječko-baranjske županije bila pozitivna na koronavirus. Dvije su osobe s područja Đakova, a jedna iz Osijeka. Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirana 21 osoba oboljela od koronavirusa, i dalje je jedan pacijent na respiratoru. 

Na području Osječko-baranjske županije do sada su ozdravile 773 osobe zaražene koronavirusom, a trenutačno je aktivno zaražena 61 osoba.

Otkako je počela školska godina, na području naše županije bilježimo dva oboljela učenika, ukupno je šest učenika u samoizolaciji te tri djelatnika škole. Zabilježeno je i jedno oboljelo dijete vrtićke dobi, a u samoizolaciji je 13 djece i tri djelatnice vrtića. Pet djelatnika Općine Čepin pozitivno je na koronavirus, a 15 ih je u samoizolaciji. 

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 62 nova kontakata, pa se trenutačno na području naše županije u samoizolaciji nalazi 414 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska tijekom vikenda provjerila je dvije osobe u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje mjere samoizolacije. I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su tijekom vikenda vršili na 96 lokacija, najviše nadzora izvršeno je u noćnim klubovima, ugostiteljskim objektima i trgovinama. Utvrđeno je osam kršenja za koja su izdane upozorbe.

11:16 – Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar obavljeno je u protekla 24 sata 331 testiranje, od čega su 22 pozitivna slučaja. U samoizolaciju je stavljeno još 159 osoba, a oporavljenih je 78 više, izvijestio je zagrebački stožer.

– Od 22 pozitivne osobe, 14 su kontakti prethodno pozitivnih osoba, za četiri osobe negativna je epidemiološka anamneza, tri su povratnici s odmora i jedna je epidemiološka obrada u tijeku. Također jedan učenik i djelatnik su pozitivni. To su izvanškolski kontakti. Posljedično tome 37 učenika i dva učitelja dobili su mjere samoizolacije. Od početka školske godine imamo na području grada devet pozitivnih učenika i jednog pozitivnog nastavnika. U samoizolaciji su 172 učenika i 10 nastavnika – rečeno je na konferenciji za medije.

10:50 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara. Novooboljela osoba zdravstveni je djelatnik u Općoj bolnici Bjelovar, a trenutačno se vrši epidemiološka obrada vezana uz njezine kontakte.

U posljednja 24 sata sedam osoba se oporavilo tako da su sada 82 aktivna slučaja koronavirusa na području županije. Trenutačno je u samoizolaciji 437 osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

>> VIDEO Bjelovar: Odjel u Općoj bolnici za prihvat pacijenata zaraženim koronavirusom

10:49 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od COVID-19 infekcije; riječ je o osobi koja trenutačno boravi u Kijevu, a prebivalište joj je u Splitu.

Trenutačno je 50 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se pet osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 5 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 298 osoba koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

>> VIDEO Psiholozi: Očekujemo porast tjeskobe i depresije kod mladih

10:47 – U osnovnoj školi Đurmanec nastava se održava online jer su zaražena tri djelatnika, a u izolaciji je desetero djelatnika i 104 učenika, rekao je ravnatelj škole Krešimir Kralj u ponedjeljak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

"Jučer smo kontaktirali sve roditelje, imamo dosta velik broj učenika u samoizolaciji, svi su kontaktirani i napravljene su pripreme za online nastavu. Nadovezali smo se na ono što smo radili u lipnju. Učenici od 1. do 4. razreda imaju pomoć i na televiziji i pomoć učiteljica“, izjavio je ravnatelj Kralj.

Zamjenica župana Jasna Petek apelirala je na djelatnike u odgojno-obrazovno sustavu da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako u školi tako i u privatnom životu. Dodala je da su škole spremne u svakoj situaciji prijeći s jednog modela rada na drugi.

„Osnovna škola Đurmanec lijep je primjer kako se to može i kako to trebamo raditi. Znam da nije jednostavno ni učiteljicama, ni djeci, ni roditeljima. Svi zajedno moramo biti strpljivi i odgovorni“, rekla je Petek.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek izvijestio je da trenutačno imaju 62 aktivna slučaja zaraze koronavirusom te da je situacija nije dobra jer se broj povećava. 

10:35 – Pet koronavirusom novozaraženih osoba bilježi u ponedjeljak Zadarska županija, a riječ je o četiri žene i jednom muškarcu, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima su po dvije osobe iz Zadra i Poličnika te jedna iz Posedarja.

U nedjelju je testirano 150 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor nad poštovanjem mjere samoizolacije istekao je za njih 7049.

Na COVID odjelima zadarske Opće bolnice smješteno je 12 zaraženih pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, a ukupno je u županiji 212 aktivnih slučajeva zaraze. U protekla 24 sata policija je zabilježila jedno kršenje mjere samoizolacije.

10:30 – Na području Splitsko-dalmatinske županije od 165 obrađenih testova u ponedjeljak je 11 osoba pozitivno na COVID infekciju i to četiri iz Splita, dvije iz Solina i po jedna iz Hrvaca, Podstrane, Runovića, Sinja i Trogira, izvijestio je  županijski Stožer civilne zaštite.

Od 11 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, četiri osobe kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno je 1180 osoba u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom je liječenju 65 COVID pozitivnih osoba, a tri su na respiratoru. U karanteni je jedan državljanin SAD-a, priopćeno je iz Stožera.

9:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Županje, 1 iz Srijemskih Laza, 1 iz Petrovaca i 2 iz Vukovara ). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 706, od kojih je 596 osoba izliječena, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji  7 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 20 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9597. U samoizolaciji na području županije je 190 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 5 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).

8:40 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Gline koja je kontakt ranije oboljele osobe.

7:40 – Koronavirus ušao je i u sustav Općine Čepin kod Osijeka pa su djelatnici prisiljeni na rad od kuće.

– Obavještavaju se mještani da će djelatnici Općine Čepin zbog izvanredne situacije (proboj virusa COVID - 19 u zgradu Općine) do daljnjeg raditi od kuće. Daljnja komunikacija s mještanima odvijat će se putem e-maila – izvijestili su iz Općine na svojoj Facebook stranici.

Inače, od osam novih slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji objavljenih u nedjelju ujutro četiri su bila iz Čepina.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Charlie1
Charlie1
11:31 14.09.2020.

Ja mislio da će 8-9 dana nakon onog Festivala slobode danas biti jedno 1000, kad ono samo 65... neka mi netko objasni

PV
prcko.vita
11:30 14.09.2020.

Pitanje za one nesretnike koji i dalje viču nema korone, koliko je u postotku 3 mrtva od 65 zaraženih? Da, to je 5 posto. 5 posto mrtvih, a vi i dalje govorite da je to karijes. Sramota zašto stožer dozvoljava škole a vidi se da svaki dan jedna škola postane corona party.

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:08 14.09.2020.

Hoće li ti stozeri kazneno odgovarati ako se dijete zarazi u skoli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije