Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog gospodarske zaostalosti i slabe pismenosti Virovitičko-podravska županija sve više novca izdvaja za školstvo

Virovitica: Bez znanja nema ni razvoja niti novih radnih mjesta

virovitica
Dragutin Šantoši
19.01.2010.
u 17:59

Županija je izgradila nove školske prostore i dvorane, a školama darovala više od 300 računala.

U gospodarski zaostaloj Virovitičko-podravskoj županiji, koju pogađa kriza i nezaposlenost, ne stoje skrštenih ruku već poduzimaju brojne mjere kako bi podigli razinu pismenosti i stručne osposobljenosti stanovništva. Statistički podaci iz 2001. godine pokazuju da je od 76.427 stanovnika, starijih od 15 godina, 2760 bez  osnovne škole, a samo osnovnu školu ima 40.351 stanovnik. Preostale brojke odnose se na srednjoškolce dok je s višom i visokom školskom spremom 4309 stanovnika. Zbog takvoga katastrofalnog stanja županijska vlast je odlučila povećati izdvajanja za školstvo, a da se nije ostalo samo na riječima, potvrđuje i jučerašnja akcija u kojoj je OŠ Čađavica darovana suvremena informatička učionica sa 16 računala. Blagoslov novoj učionici podijelio je župnik Valentin Halić.

-  Za 250 učenika ova oprema znači puno, jer će učenici na suvremeni način moći pristupiti nastavi - rekla je ravnateljica Ksenija Žunec. Učenik 8. razreda Toni Cigrovski kaže da većina djece ima računala, ali ne i priključak za internet, pa su im nova računala pravi virtualni prozor u svijet. U samo dvije godine na području županije uređeno je i izgrađeno desetak osnovnih škola, dvije sportske dvorane, a u pripremi je izgradnja još četiri školske zgrade i nekoliko dvorana. Od oko 25 milijuna kuna uloženih u školstvo gotovo 60 posto sredstva su županije.

 - Školama smo darovali oko 300 računala. Gotovo dvije trećine županijskog novca namijenjenog nadgradnji završit će u školstvu. Sve škole opremljene su informatičkim učionicama, pa očekujemo da ćemo vrlo brzo dostići razinu informatičkog standarda kakve imaju u razvijenim dijelovima Hrvatske. Više od polovice nezaposlenih u županiji nema srednju školu, pa bez podizanja razine znanja i kvalifikacijske strukture ne možemo ni razmišljati o bržem gospodarskom razvoju - kaže župan Tomislav Tolušić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije