Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. ana gligić

Virologinja koja je u Jugoslaviji zaustavila velike boginje: Neće biti drugog vala epidemije

Foto: N1
15.05.2020.
u 09:10

U prilog tvrdnji da je virus oslabio, Gligić navodi da je toliko slab da 50 posto zaraženih neće imati nikakve simptome te da se to ne odnosi na one slabijeg imuniteta.

Poznata beogradska virologinja dr. Ana Gligić bila je 1972. na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja, a ova srpska doktorica za N1 kaže da će epidemije koronavirusa diljem svijeta u svibnju početi slabjeti.

“Virus je definitivno oslabio. Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i zbog mjera koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati. Volim reći da su ljudi virusu slijepa ulica”, kazala je dr. Gligić.

U prilog tvrdnji da je virus oslabio, Gligić navodi da je toliko slab da 50 posto zaraženih neće imati nikakve simptome te da se to ne odnosi na one slabijeg imuniteta. Beogradska virologinja uvjerena je da do drugog vala na našim prostorima neće doći pa ističe da se mogu pojaviti tzv. džepovi, što znače manja žarišta kao što je ono na Braču. To se može dogoditi i u Srbiji, strahuje dr. Gligić te navodi da je razlog posljedica prosvjeda koji se tamo događaju.

“To su džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti, ali to više nije epidemija, pogotovo ne na razini koju smo imali u ožujku. Takva žarišta treba u početku prepoznati i sanirati da se ne bi počela širiti. Već u lipnju moći će se slobodno putovati, a nadam se da će biti još više turizma i putovanja u srpnju i kolovozu”, govori iskusna virologinja.

Dr. Ana Gligić pozvala je na oprez od sezonske gripe pa tako kaže da pojedinačni slučajevi mogu biti zahtjevni samo ako se poklope sa sezonom gripe.

“Imate, naravno, takve koji opet dođu. Slično je s mišjom groznicom ili zapadnonilskom groznicom. One nisu svake godine epidemične, ali su prisutne. No i ako se to dogodi, neće biti sadašnjih brojki oboljelih po bolnicama. Cjepivo neće doći barem 16 mjeseci. Nije isključeno da nakon što konačno dobijemo cjepivo za 16 mjeseci, virus opet doživi mutaciju pa nam za dvije godine bude potrebno novo”, zaključuje Gligić.

Komentara 4

CA
cane69
10:02 15.05.2020.

Sve sto je ova gospodja rekla prije tri mjeseca danas se pokazuje kao tocno.

DU
Deleted user
11:34 15.05.2020.

Zanimljiv i pametan članak.

NE
Neutrino
10:03 15.05.2020.

Evo da i ja komentarišem. Vidim da je vijest sa regionskog N1 tako da mora biti ekskluziva i na večernjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije