Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Virant ruši vladu koju je sam sastavio

'28.05.2012., Ljubljana, Slovenija - Sastanak predsjednika i liderima parlamentarnih stranaka te zastupnicima nacionalne zajednice, koja se odnosi na predsjednika Vlade a na kojem se raspravljalo o or
'Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL'
22.01.2013.
u 12:00

Ankete ljubljanskog dnevnika Delo pokazuje kako čak 86 posto ispitanika smatra da premijer mora otići

Ako imate Viranta u koaliciji, onda vam opozicija nije ni potrebna. Tako je nedavno slovenski premijer Janez Janša komentirao zahtjev koalicijskih partnera – prije svega Gregora Viranta, predsjednika Građanske liste i ujedno predsjednika slovenskog parlamenta, te Karla Erjavca, predsjednika stranke umirovljenika (DeSUS), kao i Radovana Žerjava, predsjednika Slovenske narodne stranke (SLS).

Nestabilne vlade

Kako sad stvari stoje, najvjerojatnije će se i “riješiti” Viranta. Predsjednik Građanske liste, bez kojeg vladajuće koalicije ne bi ni bilo i koji je ključni igrač u sadašnjoj političkoj krizi, sutra će odlučiti hoće li napustiti Janšu.

Scenarij je to već viđen u Sloveniji. Zbog izbornog zakona, teško je sastaviti vladu pa su one obično koalicije, sastavljene od najrazličitijih opcija i, shodno tomu, nestabilne. Kao primjer, Erjavečev DeSUS bio je u Pahorovoj, lijevoj, a sad je u Janšinoj, desnoj, vladi. Kako se koja koalicija počne drmati, umirovljenici izlaze.

Janšina moguća ostavka dolazi nakon objave antikorupcijske komisije, koja je kod premijera pronašla znatan broj nepravilnosti i dvojbi o imovini te pod jakim pritiskom javnosti. Iz ankete dnevnika Delo doznaje se kako 86 posto ispitanika smatra da Janša mora otići, a 73 posto smatra da je loše – odnosno nikako – reagirao na izvješće komisije.

Ne daju legitimitet

Janša bi mogao izvesti manevar te na čelo vlade instalirati svog igrača, poput Petra Vizjaka, ili prihvatiti tehničkog mandatara. Zasad odbija oba prijedloga. Teško je zamisliti da bi neka druga koalicija bila prihvatljiva Virantu. Pogotovo ona koja bi uključivala Pozitivnu Sloveniju Zorana Jankovića. Time bi joj samo dao legitimitet, i to u trenutku kad je i Janković na udaru Antikorupcijske komisije.

>> Janša ne zna objasniti odakle mu 240.tisuća eura. \'Moraš otići!\'

Komentara 3

CH
CH2710
12:07 22.01.2013.

. Balkan ostaje Balkan... u Švicarskoj takav ne bi imao šansu i prismrditi na vlast, a kamoli da bi ostao nakon svega što mu je pronađeno.

JV
j.vojvoda
12:52 22.01.2013.

Da, balkan je balkan, ali za sve su krive medije koje podzavaju, pa cak i propagiraju kriminalne lupeze, za koje onda ovcice glasaju. Sve je to jos ostatak komunizma na balkanu. Samo se zove kapitalizam.

PR
prepri43
13:00 22.01.2013.

Po struci akrobat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije