Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slikovnice

Vinorobac, Željonosac, Zdipikeš u prvoj varaždinskoj slikovnici

'18.11.2010. Vojna pekara, Varazdin, Suzane Bernat autorica prve varazdinske slikovnice Suzika prica iz notarove tekice Bilo jednom u Varazdinu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
19.11.2010.
u 16:20

Autor teksta je Krunoslav Čolo, a ilustrirala ju je Suzane Bernat, slobodna umjetnica

Varaždin je nedavno dobio svoju prvu slikovnicu. Autori su zanimljive priče o neobičnim likovima koji žive u gradu i njegovoj okolici, Suzane Bernat, slobodna umjetnica, i Krunoslav Čolo, gradski pisar.

Kreativni dvojac na ideju je došao u vrijeme Špancirfesta, i u to je "čarobno" vrijeme za grad nastala većina likova.

– Slikovnica je namijenjena i velikima i malima, a najviše će razveseliti odrasle koji su ostali dijete – kaže Suzane Bernat, samostalna umjetnica, Varaždincima i posjetiteljima poznata kao varaždinska slikarica s Trga tradicijskih obrta.

Budući da je ideja zajednička, slikovnicu su naslovili "Suzika priča iz Notarove tekice: Bilo jednom u Varaždinu".

Suzane je rekla da je slikovnica tek dio projekta na kojem već godinama radi te podsjetila na lanjski zagorski jacuzzi i brojne performanse koji su se odvijali na Tragu tradicijskih obrta za Špancirfesta, a sve ih je povezao zanimljiv lik Vinorobac. Osim njega u slikovnici su Željonosac Milček, Zmaj Tomek, ovca Ljerka, Fanika, Zdipikeš i mnogi drugi, za koje autor u uvodu ističe da se mogu vidjeti u stanju između sna i jave.

Zanimljivo štivo tiskano je u vlastitoj nakladi, pa je zbog nedostatka novca malo kraće nego je trebalo biti, no s obzirom na to da je riječ o prvoj varaždinskoj slikovnici, zasad je dobila samo dobre kritike.

Za tu slikovnicu zanimaju se i organizatori izbora najbolje hrvatske slikovnice "Ovca u kutiji". Iako nisu za nju dodijelili nagradu, posebno su pohvalili ilustracije upozorivši na sitne nedostatke.

– Presretna sam zbog te pohvale i uopće što se naša prva slikovnica našla u društvu najboljih hrvatskih slikovnica – rekla je Suzane dodajući da je na nedavno održanom Interliberu bilo puno zainteresiranih za slikovnicu te da je izvrsno predstavljena. To joj je poticaj za daljnji rad i stvaranje novih priča i likova.

Zadovoljan reakcijama i uspjehom slikovnice je i autor teksta Krunoslav Čolo, koji kaže da je riječ o pionirskom pothvatu te da je u kratkom roku puno toga napravljeno. Oboje se nadaju da će prva varaždinska slikovnica dobiti i nastavak. Slikovnica je tiskana u 1000 primjeraka i u prodaji je u Art štacunu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije