Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon završena obnova pruge

Vinkovci: Nakon 17 godina vlakom u Osijek

14.12.2008.
u 14:43

Prošao je danas prvi put vlak nakon 17 godina željezničkom prugom Vinkovci - Osijek, na kojoj je promet prekinut 1991. godine, kada je počeo rat.

Prvi vlak
Pruga je napokon obnovljena. Prvi vlak je u Osijek s vinkovačkog željezničkog kolodvora krenuo u 5.45 sati. Svakog dana će na toj liniji prometovati dvije garniture dizelskih motornih vlakova. Bit će pet polazaka iz Vinkovaca i četiri iz Osijeka.

– Vožnja vlakom, kojem je brzina 80 kilometara na sat, traje 40 minuta, osjetno manje nego vožnja autobusom. Cijena povratne karte za studente je 28 kuna a za ostale putnike 32 kune – kaže Darko Martin, pomoćnik voditelja kolodvora.

Ponosan je i strojovođa Dražen Dubravčević, koji je upravljao lokomotivom koja je prvi put nakon rata povezla putnike iz Vinkovaca u Osijek obnovljenom prugom. Njemu je to prva vožnja tom prugom jer je pred rat postao strojovođa. Najveći dio ove pruge prolazi kroz područje koje je sedam godina bilo okupirano pa je cijela pruga, sa svom infrastrukturom, bila devastirana.

Uništena pruga
Obnova je počela još prije pet godina, nakon što su Hrvatske željeznice pod pritiskom javnosti odustale od ukidanja, ali je nekoliko puta bila prekidana. Kompletna obnova, koja će biti završena sljedeće godine, stajat će 90 milijuna kuna. Još valja urediti signalizaciju na 13 cestovnih prijelaza pa će vlakovi na tim mjestima smanjiti brzinu na 30 do 50 kilometara na sat, a postavljeni su i znakovi upozorenja.

Sve su kolodvorske zgrade na cijeloj pruzi u dužini 33 kilometra devastirane ili potpuno uništene, a na 11 kilometara tračnica i pragova uopće nema jer su ih pobunjeni Srbi, još početkom rata, izvadili i gradili od njih bunkere. Obnova ta prometnice, koju je u gotovo cijeloj dužini trebalo prije početka radova razminirati, zahtjevan je posao. To zahtjevniji što pruga prolazi preko tri mosta, od kojih su dva morala biti temeljito sanirana.

Treći, onaj preko Bobotskog kanala, potpuno je nov, most armirnobetonske konstrukcije jer je prijašnji u ratu miniran. Svečanost u prigodi puštanja u promet pruge Vinkovci - Osijek najavljena je za srijedu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije