Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovacije u vukovaru

Vila Vanda: Kada otvorite prozor – gase se radijatori...

Vila Vanda (1)
Branimir Bradarić/VLM
23.03.2013.
u 12:00

Za godinu-dvije, kada se zgrada potpuno završi, proizvodit će više energije nego što će joj trebati te će je vlasnici moći prodavati

Vila Vanda ima tehnologiju koja je 30 godina ispred ostalih sličnih objekata, hvalio je jučer na otvaranju svoj pansion vlasnik Pavo Josić.

– U Hrvatskoj ne postoji ni jedan objekt koji koristi ovakvu tehnologiju, a u Europi ih je možda svega desetak. Za sve to dobili smo i nagradu EU za najinovativniji projekt na području obnovljivih izvora energije za 2012. – istaknuo je Josić.

U Vili Vandi završeni su radovi na fasadi koja već sada osigurava goleme uštede energije. Vanjska izolacija na zgradi debljine je 20 centimetara, ugrađena je njemačka stolarija s tri stakla između kojih je plin. Radijatori u sobi gase se kad se otvori prozor kako se ne bi uzalud trošila energija. U objektu su postavljene isključivo LED žarulje snage 5 Kw koje se pale uz pomoć senzora skrivenih u zidovima. Naime, kako se otvaraju vrata soba ili se hoda hodnicima, pale se svjetla koja se isto tako, kada više nema kretanja, sama i gase. Instalirana je i virtualna telefonska centrala, a u svakoj je sobi postavljen i IP telefon koji omogućava razgovore i s drugim kontinentima po cijeni međugradskih poziva.

– Zimi za 600 kvadrata zgrade, u kojoj je 13 soba, grijanje mjesečno plaćamo 1600 kuna. Za godinu-dvije, kada završimo preostale dvije faze, zgrada će energetski biti potpuno neovisna i proizvodit će više energije nego što će joj trebati te ćemo je moći prodavati – rekao je Josić.

Druga i treća faza projekta predviđaju gradnju geotermalnog hibridnog polja, postavljanje solarnih kolektora i gradnju solarne elektrane. – To će omogućiti proizvodnju energije kad bude sunca i onda njeno skladištenje za korištenje zimi. I to će biti gotovo za dvije-tri godine – zaključio je Josić.

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
12:15 23.03.2013.

. Ja sam nasao u internetu tu igru sa radijatorima i poskidao im svu tu tehniku ventila na radijatorima sa termostatima i vise mi nije zima. Na proljece to postavim nazad. Led lampe ( Led- listovi mozda su i bolji),, mozete ih sami jeftino nabaviti preko interneta ako ne volite placati struju. 5-6 W zamjenjuje zaruljicu od 100W.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije