Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
selidba s pantovčaka

'Vila u Visokoj sigurnija je od Banskih dvora'

Ivo Josipović,Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
03.02.2015.
u 11:17

Ivo Josipović pozvao Kolindu Grabar-Kitarović da traži od Vlade izmjenu odluke ako ne želi u rezidenciju u Visokoj

Postupak preseljenja Ureda predsjednika iz rezidencije na Pantovčaku u vilu u Visokoj ulici započeo je jučer. Selidbu će, prije formalnog isteka mandata, obaviti Ivo Josipović.

Stoga, bude li nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ipak željela obnašati dužnost na Pantovčaku, kao i svi dosadašnji šefovi države, morat će se obratiti premijeru Zoranu Milanoviću i tražiti da Vlada donese novu odluku kojom Uredu predsjednika daje na raspolaganje objekt na Pantovčaku.

Objavljujući odluku o selidbi, Ivo Josipović upozorava da ju je donijela Vlada u zakonitom postupku “poštujući volju izabrane predsjednice Grabar-Kitarović iskazanu ne samo u vrijeme kampanje već i inzistiranjem nakon samih izbora da Ured bude upravo u Visokoj ulici” te da je, kao i svaki građanin, dužan poštovati zakonite odluke Vlade.

Povjerljivi dokumenti

– Navode o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti zbog preseljenja predsjednik Josipović odbacuje kao oblik pritiska da ne poštuje zakonitu odluku Vlade – kaže se u Josipovićevu priopćenju i dodaje da će se u selidbi poštovati najviši standardi sigurnosti pa je Josipović od sigurnosnih službi zatražio da se načini protokol primopredaje i preseljenja svih dokumenata, posebno onih povjerljivih.

– Također, predsjednik je zatražio na uvid i sigurnosnu procjenu objekta u Visokoj ulici – kaže se u Josipovićevu priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada je i prije odluke o dodjeli rezidencije u Visokoj ulici na raspolaganje Uredu predsjednika imala sigurnosnu procjenu prema kojoj taj objekt zadovoljava standarde. – Uostalom, vila u Visokoj ulici mora biti sigurna jer u njoj odsjedaju strani državnici. Zar bismo mogli ugroziti sigurnost predsjednika strane države? – kažu nam u Vladi i tvrde da je objekt u Visokoj puno sigurniji od zgrade Vlade na Markovu trgu koja je izložena sa svih strana, do koje pristup ima svatko tko poželi, a čak su i prozori ureda premijera dostupni s ulice.

Josipović je u svome priopćenju rekao da, s obzirom na složena pitanja koja se javljaju u postupku preseljenja, ne može procijeniti koliko će ono trajati. No, navodi da će se oko svakog važnog pitanja konzultirati s novom predsjednicom i neće poduzimati korake koji bi mogli dovesti u pitanje njezin budući rad. Osvrnuo se i na izjave Grabar-Kitarović rekavši da iz njih proizlazi kako ona ima rezerve prema preseljenju Ureda na novu lokaciju, da više nije sklona Visokoj, pa ju je pozvao da, ako to smatra primjerenim, traži od Vlade da izmijeni ili povuče odluku.

Osam spavaonica

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović kaže da je njegov ured pripremio svu dokumentaciju koja se odnosi na vlasništvo te popisao sav inventar. Na popisu su umjetničke slike, namještaj, posuđe, skulpture... Pejnović je u subotu obišao objekt u Visokoj i kaže da od 17 prostorija na tri kata, njih osam su spavaonice iz kojih bi valjalo iznijeti namještaj. Kaže da je kuća izvana obnovljena, da sve sobe imaju klimu, grijanje, telefonske linije, kao i da cijela zgrada ima bežični pristup internetu.

>>Reiner: Vlada preseljenjem u Visoku odvlači pozornost od pravih problema

>>Josipović odlučio – seli se u Visoku, Grabar Kitarović: To će ugroziti nacionalnu sigurnost

 

Komentara 94

DR
drugPlenky
11:24 03.02.2015.

Ovako braniti Josipovića i Milanovića a napadati Predsjednicu države može samo netko tko je dio zajedničkog poduhvata u kojem treba spriječiti ili otežati preuzimanje funkcije Predsjednice, to neki nazivaju i državnim udarom ali bumo videli tko se mača laća........

LE
legalis..
11:27 03.02.2015.

Predlažem Saboru da dodijeli bivšem predcedniku doživotni apartman na Golom otoku.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:33 03.02.2015.

Laž i manipulacije crvenog advokata neće mu pomoći ,iz same vlade smo čuli da je za samo renoviranje ureda u Visokoj potrebno 8 mjeseci . Kako ce renovirati odlučuje buduca predsjednica . Kolinda jeste tražila ured u Visokoj ali ne da preseljavanje radi vlada i jedini predsjednik sa jednim mandatom . Uspije li Josipovic i Milanovic Kolindi prvo predstoji selidba radi renoviranja a interes crvenih je da u selidbama nestane sto vise dokumentacije. krivit ce one koji su "selili" . Jednom mi onda jednom vi da bi zbunili narod . Prste dalje od selidbe drugovi !!!. Vi ste izgubili i nemate s tim nista !!! Ovo treba ptrijaviti PNUSKOKu pa neka se zabavlja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije