Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasanje o pravilima isključivanja

Viktor Orbán na rubu izlaska iz najsnažnije stranke u EU

Hungary's PM Orban and Slovakia's PM Matovic hold joint news conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.03.2021.
u 13:33

Orbán: Usvojite li pravila o mogućem isključenju stranke, odmah vas napuštamo

Višegodišnja saga o izbacivanju stranke Fidesz mađarskog autokrata Viktora Orbána iz Europske pučke stranke (EPP), koja je razotkrila nemoć EPP-a da se suoči s populistima u vlastitim redovima, ipak bi uskoro mogla biti okončana. Vodstvo EPP-a, najveće političke skupine u Europskom parlamentu, prošlog je petka postiglo dogovor oko novih pravila koja dopuštaju isključenje cijelih nacionalnih delegacija, a ne više samo pojedinačnih zastupnika, na što je Orbán uzvratio da će, ako promjene budu usvojene – a to bi se trebalo dogoditi danas – odmah donijeti odluku o povlačenju Fidesza iz EPP-a, ne čekajući formalno isključenje.

‘Nasrtaj na vladavinu prava’

O novim pravilima šef zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber dogovorio se sa šefovima nacionalnih delegacija te grupacije, što bi danas dvotrećinskom većinom trebalo biti potvrđeno na sjednici Kluba zastupnika. Nakon toga, ako promjena bude potvrđena, glasanje o isključenju delegacije Fidesza samo je pitanje dana iako to, ako Orbán ovaj put ostvari svoje najave – a čini se da hoće s obzirom na to da bi sve drugo bilo shvaćeno kao slabost – možda i neće biti potrebno.

Priča o isključenju Fidesza iz obitelji europskih pučana traje već godinama. Na isključenju Orbánove stranke već dugo inzistiraju tradicionalne demokršćanske stranke iz zapadne i sjeverne Europe, dok je najveća stranka u EPP-u, njemačka Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel, u tom pogledu uvijek bila suzdržana, baš kao i – doduše, u nešto manjoj mjeri – i njezina koalicijska partnerica, bavarska Kršćansko-socijalna unija, ali i članice EPP-a iz novih članica Unije, među kojima je i HDZ.

Kancelarka Merkel kao da se u ovom slučaju pribojavala ponavljanja slučaja britanskih konzervativaca, koji su upravo napuštanjem pridruženog članstva u EPP-u i formiranjem novog zastupničkog kluba – Europskih konzervativaca i reformista (ECR), krenuli na put koji je na kraju vodio u Brexit. U ECR-u su nakon odlaska britanskih konzervativaca ostali zastupnici poljske ultrakonzervativne stranke Pravo i pravda, kojemu će se u slučaju napuštanja ili izbacivanja iz EPP-a najvjerojatnije pridružiti i Orbánov Fidesz.

Zbog toga se u vezi s isključenjem Fidesza iz EPP-a, iako je Orbán u međuvremenu već ozbiljno doveo u pitanje vladavinu prava u Mađarskoj, ništa nije dogodilo sve dok mađarski premijer uoči prošlih europskih izbora nije lansirao kampanju protiv Jean-Claudea Junckera, tadašnjeg predsjednika Europske komisije i dugogodišnjeg istaknutog dužnosnika EPP-a.

Tada je EPP suspendirao Orbánovu stranku, koja je izgubila pravo glasa sve dok EPP-ovo “vijeće mudraca”, koje čine Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering i Wolfgang Schüssel, ne dovrši svoj izvještaj o stanju demokracije u Mađarskoj, na temelju čega se trebalo odlučiti ispunjava li Orbanova stranka uvjete za povratak u EPP.

Međutim, nakon toga se na tom planu ništa nije događalo i EPP je samo prošle godine suspenziju Fideszu produljio na neodređen rok, a prividno primirje u ratu Fidesza i EPP-a vjerojatno bi trajalo i dalje da Fideszov zastupnik Tamas Deutsch koncem prošle godine nije komentare šefa Kluba zastupnika EPP-a Webera, inače Nijemca, usporedio sa sloganima Gestapoa. To je izazvalo val nezadovoljstva u redovima zastupnika EPP-a.

Janša pod povećalom

Orbán u pismu Weberu optužuje EPP da mijenja pravila s obzirom na to nema dovoljno glasova za kažnjavanje Fidesza želeći ih primijeniti na postupke koji su u tijeku. Iako se špekuliralo da bi se Orbánu u napuštanju EPP-a mogao pridružiti njegov slovenski politički saveznik Janez Janša, čija Slovenska demokratska stranka u Europskom parlamentu ima dva zastupnika, u EPP-u vjeruju da se to neće dogoditi i da neće biti drugih odlazaka. U EPP-u pozorno prate aktualnu raspravu u vezi s Janšinim napadima na medije u Sloveniji, o kojoj bi još ovog mjeseca trebao raspravljati Europski parlament, što će rezultirati reputacijskom štetom za Sloveniju uoči preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije