Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO UOČI POSJETA MAĐARSKOG PREMIJERA

Orban bijesan na Hrvatsku, 
na zeleno za OECD uzvratila tjeralicom za Hernadijem

Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
1/4
21.11.2018.
u 19:14

Orban je kazao kako će u Hrvatsku doći početkom prosinca i održati bilateralan sastanak, ali i da neće vraćati blokadu za OECD. – Džentlmen nije šljam – rekao je

Mađarski premijer Viktor Orban izuzetno je ljutit na Hrvatsku zbog obnavljanje crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem da je gotovo zaprijetio hrvatskoj vlasti, piše mađarski portal Index.hu. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska izdala Mađarsku i da se nije džentlmenski ponijela u “razmjeni” skidanja blokade za hrvatsko članstvo u OECD-u zamjenu za Hernadija. 

Hrvatski odnosi s Mađarskom dugo su napeti zbog odnosa Ine i MOL-a te hrvatskog traženja da joj izruče Hernadija. Takav odnos zrcalio se i u mađarskoj blokadi ulaska Hrvatske u OECD. No onda dolazi 12. rujna. Ključan je to bio dan i u Budimpešti i u Strasbourgu. Mađarska je vlada čekala rezultate glasovanja Europskog parlamenta o izvješću o stanju u Mađarskoj zastupnice Judith Sargentini. Ono je pozivalo Europsko vijeće da utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija te da pokrene proceduru koja može rezultirati gubitkom prava glasa. 

Izvješće je podržalo 448 zastupnika koji su se složili da vlada Viktora Orbana ne poštuje temeljne ljudske vrijednosti, 48 zastupnika je bilo suzdržano. Njih 197 bilo je protiv, a među njima su bili svi hrvatski eurozastupnici iz redova HDZ-a. Vodstvo Fidesza, stranke Viktora Orbana, bilo je potreseno tom gestom.

– Ne znamo je li prije glasovanja postojao kakav dogovor, ali pozicija Mađarske prema hrvatskom pristupu OECD-u se od tog trena promijenila – citira mađarski portal svoje izvore. Odluka da će Mađarska povući blokadu hrvatskog pristupa OECD-u donesena je prije mjesec dana, iako je tek sad objavljena.

– Mađarska se nadala da će Hrvatska uzvratiti na tu gestu dobre volje. No hrvatska Vlada nije krenula tim smjerom, već je ponovno pokrenula inicijativu da se Hernadija vrati na crvenu tjeralicu – kaže mađarski izvor. Orban je bio izuzetno oštar prema Hrvatskoj oko najnovije odluke Interpola. 

– Eksplicitno je rekao da mu je MOL kao trn u oku – prenose Orbanove riječi s jednog skupa u Budimpešti ovog vikenda. Rekao je da je do sada vidio spor s Hrvatskom kao ekonomski i poslovni problem te upozorio: – Podignemo li ga na političku razinu, opravdat će snažnije korake iz Mađarske – zaprijetio je, ali i rekao da “ga je Hrvatska već dignula na tu razinu”.

Potom je kazao kako u Hrvatskoj postoji još jedan slučaj koji uvelike dira u mađarsku ekonomsku elitu te, među ostalim, spomenuo i Sándora Csányija, predsjednika Uprave OTP banke i potpredsjednik MOL-a, koji je također bio ispitan u Hrvatskoj u okviru afere Spice oko Podravke. Orban je kazao kako će u Hrvatsku doći početkom prosinca i održati bilateralan sastanak, ali i da neće vraćati blokadu za OECD.

– Džentlmen nije šljam – kazao je.

Hrvatska Vlada nije do zaključenja teksta komentirala pisanje mađarskih medija.

Pogledajte video: Specijal o Angeli Merkel

 

Ključne riječi

Komentara 154

TE
tegovdizac
16:20 21.11.2018.

Piše index.hu! Znači nemamo samo mi petokolonaše, ja sam mislio da je Orban potjerao Soroša

BR
Bravo
16:30 21.11.2018.

Poštujem Orbanove napore da zaštiti interese mađarskog naroda od EU birokracije ali isto tako mora shvatiti da i mi moramo štititi svoje interese i privesti pravdi one koji su hrvatski narod opljačkali i one koji su im u tome pomagali.

BO
Bojance
16:29 21.11.2018.

mislio sam da smo samo mi Hrvati žrtve imbecilnom imbex.hr, ali vidim da ni mađari nisu pošteđeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije